Demisii în bloc la Terapie Intensivă, în Spitalul din Orăștie. A mai rămas doar o asistentă
Bilanțul îmbolnăvirilor cu coronavirus a ajuns la 1952 de persoane, anunță autoritățile. Dintre acestea, 209 au fost vindecate şi externate. Sunt şi 47 de decese. Iar pe lista infectărilor sunt 285 de cadre medicale.
Teama, lipsa dotărilor și greșelile autorităților locale îi determină pe unii medici să abandoneze lupta. La Spitalul din Orăștie, luni dimineață, 11 cadre medicale şi-au dat demisia. La Arad, 8 medici și-au depus dosarul de pensionare. Iar la Suceava, sunt în acest moment 244 de pacienți infectați, mulți dintre ei medici.
285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus erau luni în toată ţara. 91 de medici, 90 de asistenţi medicali, 26 de infirmiere şi 78 de îngrijitori şi personal auxiliar. Cei mai mulţi sunt în Suceava, 181 în total, după care urmează Bucureştiul - cu 45 de infectaţi.
În Hunedoara sunt 15 cazuri. Luni, 11 angajaţi ai spitalului din Orăştie şi-au dat demisia, practic aproape tot compartimentul de terapie intensivă.
Grațiela Achim, manager la Spitalul Orăştie: „Un medic, şase asistente, 5 infirmiere care în dimineaţa aceasta spre suprinderea mea şi a tuturora şi-au demisia, mai puţin o asistentă din acel departament.”
Managerul spitalului susţine că nu înţelege gestul cadrelor medicale pentru că ar avea echipamente de protecţie şi nu au avut până acum nici un caz de Coronavirus.
Reporter: Motivul pentru care au plecat aceste cadre este lipsă de echipamente?
Grațiela Achim, manager la Spitalul Orăştie: Da. Asta au invocat. În practică este frica de a se îmbolnăvi. Este foarte adevărat că este o panică şi o psihoză, că oricine vine cu tuse sau aşa, pe toată lumea îi vedem că suspect de Covid.
Pacienţii din Orăştie care au nevoie de terapie intensivă ar trebui să ajungă la Deva, dar acolo Spitalul Judeţean a intrat în carantină. Nimeni nu intră, nimeni nu iese din spital după ce, 5 medici şi 9 pacienţi au fost confirmaţi ieri cu covid 19. Managerul spitalului Daniela Roşca a fost demisă luni dimineaţă prin ordinul prefectului.
In spitalul din Deva e haos. Fostul manager a promis că revine cu mai multe amănunte despre ce se întâmplă în spital, dar apoi a anunţat că nu mai poate să dea declaraţii întrucât i-a sosit ordinul de demitere. Spitalul este în subordinea Consiliului Judeţean care abia acum da bani pentru spital.
Cu toate că ştiau de câteva săptămâni că trebuie să doteze spitalul, autorităţile locale n-au făcut mare lucru. În acest moment în spitalul judeţean rămân în carantină 69 de pacienţi şi peste 100 de cadre medicale şi personal auxiliar.
Spitalul Judeţean Suceava rămâne însă locul din ţară în care se dă cea mai grea luptă cu noul coronavirus. Aici sunt internaţi peste 244 de pacienţi cu COVID-19.
O asistentă infectată vorbeşte despre situaţia din secţia de boli infecţioase din Suceava.
„Sunt două toalete la 50 de bolnavi. Asistente - găsești una, vine dimineața, și mai vine una dacă ai norocul să vină seara, e bine. Infirmierele vin când aduc mâncarea, se preconizează să strângă casoletele cu mâncare, fiindcă nu se mănâncă. Un singur doctor a venit de joi, de când sunt eu. A venit un singur doctor. Nu vine nimeni să spună când plecăm, dacă suntem bine, dacă nu suntem bine. De șapte zile, de când sunt aici, o singură dată a venit cineva la 3 noaptea și mi-a luat tensiunea.”
În Arad, 8 medici şi-au depus luni dosarul pentru pensionare. Ar fi promis totuşi că se vor întoarce la muncă dacă situaţia se înrăutăţeşte. În Bucureşti, la spitalul universitar, 4 medici şi o asistentă medicală sunt confirmaţi pozitiv cu coronavirus. Toţi de la secţia de cardiologie. Iar 18 cadre medicale, de la nefrologie, sunt izolate şi aşteaptă rezultatul testării.
În Argeş, autorităţile locale sunt în tratative cu medicii de la spitalul din Mioveni după ce săptămână trecută, aceştia şi-au dat demisia când au aflat că unitatea lor va deveni centru Covid. Şi ei au acuzat lipsa de echipamente de protecţie.
Aşa arată o mică parte din prima linie de luptă cu nou coronavirus. Iar războiul este doar la început.
Luni preşedintele Iohannis a vorbit despre situaţia din ţară.
Klaus Iohannis: "Avem aproape 2 mii de cazuri de personae infectate cu Covid-19. Dragi români este mult, este foarte mult şi trebuie împreună să ne străduim mai mult mai bine, ca să îngrădim răspândirea virusului. Este nevoie să respectăm mai bine şi mai mult indicaţiile autorităţilor. Nu vă întâlniţi cu alte persoane, iar dacă este obligatoriu evitaţi orice contact fizic, nu vă daţi mâna nu vă îmbrăţişaţi, staţi la distanţă unii de alţii!"