Familii ale unor tineri cu Covid în stare critică refuză transferul în Germania pentru că s-ar face experimente pe ei
În cea mai rea zi de la debutul crizei sanitare, în care 591 de familii au pierdut pe cineva drag, medicii vin cu un mesaj uluitor.
”Avem pacienți tineri, intubați, pentru care familia refuză să-și dea acordul să fie transferați în străinătate. Apropiații cred că acolo se fac experimente pe ei”.
Numai la Institutul Marius Nasta, din Capitală, din patru pacienți acceptați pentru a fi tratați în Germania, doar doi au plecat. În cazul celorlalți, rudele s-au opus.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doar 27 de ani are cel mai tânăr pacient internat în ATI la Marius Nasta. A ajuns în urmă cu o săptămână, dar starea lui s-a agravat de curând și a fost intubat. Nu este vaccinat și nu are alte probleme de sănătate. Medicii încearcă să îl salveze.
Tânărul a fost evaluat de medicii veniți din Germania, care au vrut să îl transfere la Hamburg. Familia însă a refuzat. Motivul invocat este dincolo de rațiune. Ai lui se tem că nemții îl vor supune unor experimente.
Dr. Claudiu Ruscu, medic ATI Marius Nasta: ”Frica de necunoscut, de a accepta că există șanse mai bune, am auzit și că o să facă tratamente experimentale pe pacienți. Când duci teoria conspirațională la extrem ai șanse să faci o carte science fiction foarte bună”.
Teoriile halucinante ale familiei erau împărtășite și de tânărul, aflat acum în stare gravă.
”M-a înviat personalul de aici”
Doctor: ”Ne-am uitat de curiozitate pe pagina de socializare și distribuia astfel de mesaje. E trist că un pacient atât de tânăr face acest lucru”.
1.876 de pacienți la ATI
În acest moment, 1.876 de pacienți cu forme grave ale infecției sunt în stare critică la terapie intensivă.
Doctor: ”E plină tot timpul, nu cred că a existat jumate de oră de când s-a deschis caravana în care paturile să fi apucat să se răcească. Abia apucăm să le schimbăm cearceafurile și urgența e după colț''.
Constantin este de aproape două săptămâni în spital și se agață de viață cu fiecare respirație. Abia mai poate să își întoarcă privirea ca să vadă desenul cu inimioare pe care i l-au făcut nepoții.
”Medic: Stați liniștit, să vă recuperați să mergeți acasă. Respirăm normal, nu ne agităm. Mai e puțin.
Pacient: Vă mulțumesc mult de tot. M-a înviat personalul de aici”.
Pentru 591 de oameni n-a mai fost loc de minuni. Toți au fost uciși de Covid-19. Printre ei și Carmen Veronica Steiciuc, cea care a condus vreme de 6 ani Teatrul ”Matei Vişniec” din Suceava.
Daniel Șandru, manager Opera Națională Iași: ”A fost cutremurător. Un om cu o foarte mare vocație, cu o extraordinară empatie. Sper ca familia să aibă puterea să treacă peste acest moment”.
Regretă că nu s-au vaccinat abia când este prea târziu
De pe patul de spital, bolnavii au un singur regret: că nu s-au vaccinat. Floarea are 57 de ani. Povestește că toată familia a avut Covid, însă doar ea, care nu este imunizată, a ajuns în această situație.
Femeie: ”Îmi pare rău, o să-l fac și sfătuiesc pe toată lumea să îl facă. Ei au fost faza mai ușoară. Ei au vaccinul... Când dai de necaz, după aia gândești, dar e prea târziu”.
Bărbat: ”Cei care sunt nevaccinati să meargă să se vaccineze. Eu am ambele vaccinuri și mi-a fost mult mai ușor. Poți să te îmbolnăvești, dar scapi”.
Înconjurați de suferință, medicii încearcă să își adune forțele.
Doctor rezident: ”Singurul lucru pe care puteți să-l faceți pentru noi, pentru medici, pentru că suntem epuizați, am ajuns într-un burnout din care prea curând nu vom ieși... Suntem epuizați, alte cuvinte nu sunt”.
Doar cei care stau zile în sir pe paturile de spital îi văd, îi simt și nu știu cum să le mulțumească că le sunt alături. Și se roagă să se întoarcă acasă la cei dragi.
Femeie: ”Eu vreau acasă, cum să nu vreau acasă? Unde-i mai bine ca acasă?”.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, coronavirus, germania, transfer, refuz, experimente,
Dată publicare:
02-11-2021 19:36