A început sezonul produselor afumate. Cum se pregătesc sătenii de Sărbători
Se ştie că o carne afumată îmbogăţeşte masa de Crăciun, iar mâncărurile nu au nevoie de mai mult pentru un gust desăvârşit.
Tocmai de aceea, în această perioadă, în afumători se face focul şi de două-trei ori pe zi, astfel încât slănina, jambonul şi costiţa să prindă acea aromă unică.
Într-o gospodărie din judeţul Bistriţa-Năsăud, afumătoarea e plină ochi. Familia e mare şi toţi ai casei poftesc cârnaţi, slănină ori coaste.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: „Faceţi pachete la copii?”
Livia Șofrac: „Da, facem pachete de Sărbători, că oricum este mai bun de la mama şi de la tata decât de la magazine de cumpărat, are alt gust! Da, că e afumat cu esenţa noastră tradiţională, de lemn tradiţional cu lemn de fag, cu asta îl afumam, două trei fumuri pe zi”.
Cârnaţii sunt specialitatea Liviei Șofrac: frământă carnea cu spor şi o condimentează din belşug cu usturoi şi boia dulce.
În Maramureş, alţi gospodari fac şi ei tot soiul de specialităţi delicioase.
Bărbat, la afumătoare: „Aici avem un jambon de porc, sunt ţinute 14 zile în bait, dimineaţă l-am scos şi acum l-am pus la fum. Cârnaţi, costiţă, slănină”.
De aici, preparatele româneşti ajung inclusiv în Spania, Anglia şi Italia.
Ioan Șișeștean, proprietar de afumătoare: „La nepoţi, la cumnaţi. Mă aşteaptă cu de toate, că în toţi anii le trimitem”.
La Ioan vin şi vecinii să-i ajute. E priceput şi are o reţetă specială de jumări cu bere.
Mihai Coroian, localnic din Șurdești: „Am adus un porc proaspăt tăiat şi o să-mi facă jambon, cârnaţi, şuncă, elipsitele jumări. Are o reţetă cu bere, sare şi cartofi, ce ies foarte fragede, foarte bune. Prietenii din Italia, nu ne putem vedea, dar aşa îi îmbrăţişăm şi le trimitem cele mai bune produse”.
În Maramureș se afumă şi carnea de vânat, care merge bine cu pălincă.