Delicatesa românească care a dispărut în ultimii ani. Restaurantele o aduc din Ungaria
Cândva o delicatesă a gastronomiei româneşti, care ajungea inclusiv la export, carnea de fazan, fragedă şi cu o aromă specială, a devenit o raritate.
Crescătoria Direcţiei Silvice Timiş număra opt mii de fazani şi două mii de potârnichi. Carnea acestora este considerată o delicatesă, iar în străinătate preparatele din meniurile restaurantelor costa zeci de euro.
Numai că în ultimii zece ani, noi n-am mai exportat carne aproape deloc. Asta pentru că românii nu au ţinut pasul cu tehnologia, care asigură costuri de producţie mai mici.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dan Preda inginer Ocolul Silvic Timişoara: “Preţul nu e competiv cu piaţa europeană. Ungurii vând undeva fazanul de tir la 7-8 euro, iar la noi costul ajunge undeva la 9, 10, chiar şi 11 euro. "
Păsările merg aşadar spre domeniile de vânătoare, apoi sunt gatite de vânători, pe cont propriu. În marile oraşe de la noi puţine restaurante au în meniuri supa şi tocăniţă de fazan, sau potârniche la cuptor. Chiar şi aşa, mulţi patroni aleg să nu cumpere de la crescătoriile româneşti, ci de la vecinii unguri.
Nici la crescătoria de fazani Gherghiţa, din judeţul Prahova, vânzările nu mai ating cifrele din anii trecuţi.
Dan Horia Constantin şef crescătorie fazani: "Au fost ani în care 80% din producţie mergea către export şi se încasau sume destul de consistente."
Dragoş Ciprian Pahonţu, director general Romsilva: "La nivelul anilor 1990 silvicultura de stat gestiona un număr de 16 fazanerii care produceau un număr de 240.000 de fazani apţi de livrat."
Acum mai avem doar 3 fazanerii iar pe piaţa externă cererea este încă foarte mare, mai ales în ţările nordice. Carnea de fazan este foarte sănătoasă şi bogată în proteine. Supă de fazan cu tăiţei de casă şi ceapă caramelizată este în topul vânzărilor.
La această cabană vânătorească din Predeal, fazanul este vedeta. Însă şi pieptul de fazan cu sos de struguri şi ciulamaua cu hribi şi smântâna merită încercate. Chiar dacă nu este crescut în libertate, fazanul îşi păstrează gustul de pasăre sălbatică.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, carne, restaurant, import, pasari, fazani, crescatorie,
Dată publicare:
07-08-2018 19:30