Delicatesa românească care a dispărut în ultimii ani. Restaurantele o aduc din Ungaria

Ultimul update: Marti 07 August 2018 21:04
Data publicarii: Marti 07 August 2018 19:30
Categorie: Actualitate

Cândva o delicatesă a gastronomiei româneşti, care ajungea inclusiv la export, carnea de fazan, fragedă şi cu o aromă specială, a devenit o raritate.

Crescătoria Direcţiei Silvice Timiş număra opt mii de fazani şi două mii de potârnichi. Carnea acestora este considerată o delicatesă, iar în străinătate preparatele din meniurile restaurantelor costa zeci de euro.

Numai că în ultimii zece ani, noi n-am mai exportat carne aproape deloc. Asta pentru că românii nu au ţinut pasul cu tehnologia, care asigură costuri de producţie mai mici.

Dan Preda inginer Ocolul Silvic Timişoara: “Preţul nu e competiv cu piaţa europeană. Ungurii vând undeva fazanul de tir la 7-8 euro, iar la noi costul ajunge undeva la 9, 10, chiar şi 11 euro. "

Păsările merg aşadar spre domeniile de vânătoare, apoi sunt gatite de vânători, pe cont propriu. În marile oraşe de la noi puţine restaurante au în meniuri supa şi tocăniţă de fazan, sau potârniche la cuptor. Chiar şi aşa, mulţi patroni aleg să nu cumpere de la crescătoriile româneşti, ci de la vecinii unguri.

Nici la crescătoria de fazani Gherghiţa, din judeţul Prahova, vânzările nu mai ating cifrele din anii trecuţi.

Dan Horia Constantin şef crescătorie fazani: "Au fost ani în care 80% din producţie mergea către export şi se încasau sume destul de consistente."

Dragoş Ciprian Pahonţu, director general Romsilva: "La nivelul anilor 1990 silvicultura de stat gestiona un număr de 16 fazanerii care produceau un număr de 240.000 de fazani apţi de livrat."

Acum mai avem doar 3 fazanerii iar pe piaţa externă cererea este încă foarte mare, mai ales în ţările nordice. Carnea de fazan este foarte sănătoasă şi bogată în proteine. Supă de fazan cu tăiţei de casă şi ceapă caramelizată este în topul vânzărilor.

La această cabană vânătorească din Predeal, fazanul este vedeta. Însă şi pieptul de fazan cu sos de struguri şi ciulamaua cu hribi şi smântâna merită încercate. Chiar dacă nu este crescut în libertate, fazanul îşi păstrează gustul de pasăre sălbatică.

Carne culeasă de la groapa de gunoi, regătită și vândută săracilor. Reportaj tulburător
Carne culeasă de la groapa de gunoi, regătită și vândută săracilor. Reportaj tulburător
VIDEO PROTVPLUS.RO
viorica dancila, Frans Timmermans
Prima reacție a Comisiei Europene după ce Guvernul a modificat prin OUG Legile Justiției
Executor judecătoresc la ferma de porci a fiului lui Dragnea pentru o datorie de sute de mii de euro
Șoferul de ambulanță băut la volan a fost concediat. Reacția halucinantă după accident
Călugărul care a filmat elevii la vestiar și-a dat demisia din învățământ
Cadavru găsit într-o râpă din Bușteni. Nu se ştie cine este şi nici de când a murit
Eurobarometru: Aproape jumătate dintre români văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE
Augustin Zegrean
Zegrean, despre efectele OUG: ”Nu suntem totuși într-o țară bananieră”
Procurorul general, despre OUG privind justiţia: Este o analiză în curs
Operațiune de salvare a unui porumbel în Bârlad
Fiul lui Miron Cozma, beat la volan. Imagini cu mașina sa înainte să intre într-un stâlp
Exerciţiul "Seism 2018": incendiu la un spital din Capitală. Reacția autorităților la scenariu
Nicotină pentru țigările electronice, preparată în locuințe. Polițiștii au descins la traficanți