Carnea de vânat, o delicatesă rară în magazinele și în restaurantele din România

×
Codul embed a fost copiat

După ce s-au lăudat cu trofeele, zeci de vânători s-au apucat de gătit.

Gulașul de mistreţ bine condimentat şi tocăniţă de căprioară fragedă au dat în clocot în ceaune atârnate deasupra focurilor de lemne. Cel mai greu le-a fost juraţilor, nevoiţi să decidă care dintre aceste mâncăruri este cea mai gustoasă

Tibor Gyorfi, vânător: "Carnea de vânat, mistreţ, este un vânat nobil, deci nu ne batem joc de ea. Ne-am dus, l-am pândit, poate zile întregi".

Şi după atâta atenţie şi concentrare, nici mâncarea nu-i gata cu una cu două. Vânatul trebuie curăţat, eviscerat şi carnea mărunţita şi pusă în bait ca să se frăgezească.

Pentru un gulaş de mistreţ, domnul Tibor spune că durează câteva ore numai până se încinge focul şi să umple ceaunul cu vârf. Carnea de vânat nu trebuie mişcată măcar două ore, ca să nu se sfărâme.

Citește și
Vânat
Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului

Tibor Gyorfi: “Focul trebuie să fie moderat. Durează două ore jumate, trei ore până când îi gata.”
Reporter: “De ce nu se amestecă?”
Tibor Gyorfi: “Daca eu acum încep să amestec, rup carnea în bucăţi şi atunci seamănă a lături. Şi când începi să iei o îmbucătură, este exact... îţi arăt. Exact aşa va fi. Asta când îi gata, ai luat o îmbucătură.”

Câteva ceaune mai încolo, un alt vânător prepara gulaş din carne de căprioară.

Vânător: “Facem un ceaun de carne de căprior, ce am pus în el, legume, foarte multe legume, morcovi, ceapă, ardei, ţelina, usturoi, l-am ajutat cu un pic de vin şi cu bere."

Sunt mulţi cei care preferă carnea de vânat şi se plâng ca nu există în magazine.

"Apreciem foarte mult carnea de fazan, carnea de căprioară, carnea de mistreţ, dar întotdeauna din surse sigure. Preferăm să cunoaştem un vânător, un pescar care să ne facă aprovizionarea, dacă se poate săptămânal."

Bărbat: "Salamurile sunt excelente. Nu prea sunt consumator, dar astăzi m-am convins că într-adevăr produsele vânătoreşti sunt o exxcelenta.”
Reporter: “In restaurante găseşti produse vânătoreşti?”
Bărbat: “Nu, din păcate nu, sunt restaurante foarte puţine unde poţi găsi produse vânătoreşti".

Ioan Otescu - preşedintele Clubului de Vânătoare Lugoj: "Restaurantele sunt deficitare la nivel de judeţ. Ori nu ştiu, ori nu apreciază această carne"

Carnea de vânat este o sursă bună de fosfor, potasiu, fier, şi este săracă în colesterol.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Locurile de unde se poate cumpăra carne de vânat la prețuri accesibile
Locurile de unde se poate cumpăra carne de vânat la prețuri accesibile

Tot mai căutate, delicatesele din carne de vânat sunt însă puțin accesibile, din cauza prețurilor. Parfumate cu mirodenii și ținute la maturat, chiar și mai multe luni, bunătățile se găsesc, în magazinele cu produse tradiționale.

Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului
Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului

Zeci de vânători din Vaslui şi-au pus armele în cui şi s-au echipat în straie de bucătari. S-au întrecut în abilităţi culinare şi au gătit, evident, carne de vânat.

Recomandări
Atac cibernetic de tip ransomware asupra Complexului Energetic Oltenia. Activitatea, parțial afectată
Atac cibernetic de tip ransomware asupra Complexului Energetic Oltenia. Activitatea, parțial afectată

Un atac informatic de tip ransomware, denumit „Gentlemen” a afectat, în noaptea de 26 decembrie, infrastructura IT de business a Societăţii Complexul Energetic Oltenia.

Aproape toată ţara intră sub avertizări de viscol şi vânt. Meteorologii au actualizat prognoza. HARTĂ
Aproape toată ţara intră sub avertizări de viscol şi vânt. Meteorologii au actualizat prognoza. HARTĂ

Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme severă, valabile în perioada 27 decembrie, ora 10:30 – 29 decembrie, ora 21:00, ce vizează intensificări ale vântului, precipitații predominant sub formă de ninsoare, viscol, ghețuș și polei.

Autorităţile au început fotografierea şi colectarea de date biometrice de la cetăţeni străini care intră şi ies din SUA
Autorităţile au început fotografierea şi colectarea de date biometrice de la cetăţeni străini care intră şi ies din SUA

Statele Unite introduc fotografierea şi colectarea datelor biometrice ale străinilor la frontieră, informează EFE.