Defrisarile din Romania au ajuns in presa austriaca. Acuzatii grave la adresa companiei Schweighofer
Scandalul defrisarilor din Romania si rolul companiei austriece Schweighofer, acuzata ca prelucreaza lemn taiat ilegal, a ajuns si in presa din Austria.
"Profil", cea mai importanta revista economica, a publicat un amplu reportaj pe aceasta tema. Jurnalistii austrieci au stat de vorba cu activistii ecologisti, care spun ca Schweighofer incurajeaza taierile ilegale in cele 19 paduri din Romania pe care le detine din 2005.
"In Romania, aproape oricine stie cine e "Holzindustrie Schweighofer SRL" - scriu jurnalistii austrieci. Nu numai ca detine trei fabrici de cherestea cu aproape 3000 de angajati si e lider in industria prelucarii lemnului de rasinoase din Romania, "dar apare insistent si in articolele jurnalistilor de investigatii, pe paginile de Facebook ale ecologistilor, si in dosarele procurorilor".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Unde il duceti? La Schweighofer, sunt cei mai tari din Romania... Si-au cumparat paduri aici...”
"Acuzatiile se aduna de cateva luni si sunt grave" - se afirma in amplul reportaj al saptamanalului austriac. Compania Schweighofer ar incuraja furnizorii se taie ilegal lemn, in cantitati mari. Iar responsabilii ar intoarce privirea atunci cand lemnul taiat clandestin intra poarta fabricii.
"Modelul sau de afaceri se invarte in jurul lemnului taiat ilegal", spune - citat de revista "Profil" - Alexander Bismarck, reprezentantul organizatiei ecologiste americane "Investigatii de mediu".
Alexander von Bismark, reprezentantul "Agentiei de Investigatii de Mediu", a declarat la “Romania, te iubesc”, in octombrie 2015: "Nu fac tot ce trebuie pentru a evita comercializarea lemnului taiat ilegal."
Gabriel Paun, Agent Green: "Au declarat ca nu accepta lemn din parcurile nationale, dar au intrat foarte multe camioane."
Gabriel Paun i-a condus pe jurnalistii austrieci la Campusel, in apropiere de Petrosani unde inca se intinde una dintre ultimele paduri virgine din Europa. Activistul ecologist le-a aratat acolo cioturi si trunchiuri de copaci pregatite de transport. Din 2005, padurea de la Campusel se gaseste in proprietatea Schweighofer, la fel ca alte 18 paduri din Romania.
"Sunt opiniile unor oameni care au informatii trunchiate, fara legatura cu realitatea pe care noi putem s-o dovedim intr-un moment" - este reactia companiei vizata de raportul ecologistilor
Dan Banacu, reprezentant "Holzindustrie Schweighofer: "Noi avem un sistem de protectie, de verificare al locului unde provine materialiul lemnos pe care il procesam si spunem cu toata convingerea, si putem sa demonstram, ca verificam fiecare transport, voluntar, ca lemnul pe care-l primi in fabrici sa nu provina din zone de protectie sau din parcuri naturale. Avem date, stim de unde vine lemnul, verificam fiecare piesa de lemn."
"La Schweihofer se recunosc doar cateva greseli minore, scuzabile, in niciun caz facute cu intentia de a incalca legea" - remarca revista Profil. Consemneaza, totusi, si angajamentul luat de cei de la Schweighofer de a urmari in mod clar originea lemnului care intra pe poarta fabricilor din Romania.