Deficitul bugetar ar putea exploda până la finalul lui 2024. De la o țintă de 5% din PIB la începutul anului la 8% la final
România ar putea încheia anul acesta cu un gol bugetar chiar mai mare decât cel estimat recent de guvern. Diferența dintre cheltuielile uriașe și veniturile insuficiente ar urma să ajungă la 140 de miliarde de lei.
Este un calcul pus pe masă la discuțiile dintre autoritățile noastre și specialiștii europeni. România trebuie să trimită la Bruxelles un plan fiscal prin care să evite să fie sancționată pentru deficitul excesiv.
Discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene se poartă având pe masă cifre care indică un deficit bugetar de aproape 8% anul acesta, spun surse guvernamentale. Ar fi vorba despre prognoza pe care specialiștii de la Bruxelles o vor face pentru țara noastră, în următoarele săptămâni.
Potrivit noilor socoteli, statul ar ajunge să cheltuie cu 140 de miliarde de lei mai mult decât va aduna la buget. Nu cu mult timp în urmă însă guvernul anunța un deficit mai scăzut: 7%. Iar la începutul anului era estimat la 5%.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Nu, noi plecăm de la o discutie de 6,9%, cum ne-am asumat la rectificare. Nu se ajunge la 8%, s-a spus și anul trecu, și acum doi ani, că o sa fie nenorocire. Nu este nenorocire, mai ales că 84% sunt bani puși în investiții.”
România, chemată să dea explicații la Bruxelles pe tema deficitului
Negocierile cu Bruxellesul au loc în contextul în care, până pe 15 octombrie, România trebuie să trimită la Comisia Europeană un plan fiscal. În el, trebuie să explicăm de ce țara noastră va avea un deficit excesiv și în acest an, de fapt de peste două ori mai mare față de limita acceptată la nivel european.
Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: „Aceste deficite se lărgesc, deficitul bugetar atât de ridicat nu a dus la o creștere economică pe măsură, ci la una extrem de mică, a dus la creșterea importurilor, practic a supraîncălzit economia, de aceea anul viitor, mai ales pe un șoc de creștere a fiscalității, economia se va răci”.
Un deficit de aproape 8% ar fi un record negativ al ultimilor ani, întrecut doar de cel din primul an de pandemie, când a depășit 9%.
În acest context, guvernatorul Băncii Naționale spune că e nevoie de creșterea veniturilor prin eliminarea evaziunii fiscale și că trebuie închise toate portițele din sistemul fiscal prin care unii plătesc taxe și impozite mai mici decât restul. Sunt de altfel recomandări făcute și de Comisia Europeană.
Țara noastră mai trebuie să convingă specialiștii de la Bruxelles că în următorii 7 ani va reuși să reducă treptat deficitul, până la 3%, pentru a evita să fie sancționată cu tăieri de fonduri europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, bruxelles, deficit bugetar, deficit,
Dată publicare:
03-10-2024 20:01