Stoltenberg, poziție clară după declarațiile lui Macron: NATO nu trimite trupe în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară nu intenționează să trimită trupe de luptă în Ucraina, în contextul în care unele țări occidentale ar putea lua în considerare posibilitatea de a trimite trupe pe teren, acolo.
Jens Stoltenberg a declarat pentru The Associated Press că „aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent. Am făcut acest lucru încă din 2014 și ne-am intensificat după invazia la scară largă. Dar nu există planuri pentru trupe de luptă NATO pe teren în Ucraina".
Deși a exclus o acțiune militară a NATO, Stoltenberg a declarat pentru AP „că acesta este un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant dreptul internațional. Conform dreptului internațional, Ucraina are, desigur, dreptul la autoapărare, iar noi avem dreptul să o sprijinim în apărarea acestui drept".
Alegeri 2025
21:57
Antonescu: „În condiţii economice grave, exclud creşterea taxelor. Putem reduce salariile demnitarilor”
21:25
USR anunţă că BEC a decis că George Simion a trimis ilegal scrisori alegătorilor, iar acestea trebuie retrase
21:12
Cum ar acționa Nicuşor Dan pentru a diminua deficitul bugetar. Măsura pe care o va lua dacă va ajunge președinte
18:28
PSD îl atacă pe Victor Ponta. Furtul „din disperare” de care este acuzat fostul președinte al partidului
Înaintea unei deplasări la Paris, luni, unde înalți oficiali din peste 20 de țări au discutat despre opțiunile pentru a spori ajutorul acordat Ucrainei, premierul slovac Robert Fico a declarat că unele țări analizează posibilitatea de a încheia acorduri bilaterale pentru a trimite trupe în Ucraina ca să o ajute să respingă invazia rusă.
Fico a declarat că guvernul său nu intenționează să propună trimiterea de soldați slovaci, dar nu a oferit detalii despre ce țări ar putea lua în considerare astfel de acorduri sau ce ar face trupele în Ucraina.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, adeclarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă".
Președintele Parlamentului slovac, Peter Pellegrini, a spus și el că Slovacia nu va trimite trupe în Ucraina.
Premierul ceh Petr Fiala a refuzat să comenteze, spunând că liderii se întâlnesc pentru a discuta posibilele opțiuni, dar a subliniat că „Republica Cehă cu siguranță nu dorește să își trimită soldații în Ucraina".
NATO, ca alianță, oferă Ucrainei doar ajutor și sprijin neletal, cum ar fi provizii medicale, uniforme și echipament de iarnă, dar unii membri trimit arme și muniție bilateral, sau în grupuri. Orice decizie de a trimite trupe ar necesita un sprijin unanim din partea tuturor țărilor membre, arată sursa citată.