Decizie inedită a unui judecător din Iași: a confiscat mașina unui șofer băut. De ce nu poate fi aplicată
Un magistrat al Judecătoriei Iași a încercat o abordare inedită în cazul unui șofer care provocase un accident rutier după ce consumase băuturi alcoolice.
Judecătorul a preferat o pedeapsă cu amânare în locul uneia cu suspendare, dar a dispus și "confiscarea parțială, în echivalent bănesc, a mașinii cu care provocase accidentul", potrivit motivării sale. Inițiativa nu a fost însă pe placul procurorilor și colegilor de la Curtea de Apel, aceștia revocând măsura confiscării, arată Ziarul de Iași.
Persoana condamnată este Vasilică A., un mecanic auto care "băuse în timpul pauzei de masă două pahare de vin și o doză de bere" și s-a urcat apoi la volan pe 7 ianuarie 2021, parcurgând aproximativ 5 km prin Iași înainte de a provoca un accident. El avea o alcoolemie de 1,19‰ și a fost trimis în judecată pentru conducere sub influența alcoolului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În primă instanță, judecătorul a luat în calcul "ca circumstanțe atenuante alcoolemia relativ redusă, lipsa antecedentelor penale și faptul că A. avea doi copii, unul fiind minor". El a optat pentru o pedeapsă ușoară de 8 luni de închisoare cu amânare, dar a adăugat și măsura confiscării parțiale, prin plata unei sume de 6.000 de lei, considerând că "este necesar a se lua și această măsură, necesară pentru prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni".
Procurorii au criticat această interpretare, afirmând că "bunurile folosite conform destinației lor, dar aflate conjunctural în preajma unei infracțiuni nu pot atrage aplicarea instituției confiscării speciale". Avocatul inculpatului a subliniat că "folosirea autovehiculului ține de esența infracțiunii, aceasta neputând fi săvârșită în lipsa folosii acestuia".
La Curtea de Apel, magistrații au considerat pedeapsa de 8 luni prea ușoară și au aplicat "un an și două luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea dreptului de a conduce pe trei ani". De asemenea, ei au anulat măsura confiscării, arătând că "nu există în prezent, în legislația în vigoare, o dispoziție legală care să prevadă posibilitatea confiscării speciale a autovehiculelor folosite cu ocazia săvârșirii infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice".
Sursa: Ziarul de Iasi
Etichete: iași, judecatori, masina confiscata,
Dată publicare:
24-05-2024 09:52