Decizie fără precedent. Primul român care a câștigat în instanță dreptul de a ieși din carantină

×
Codul embed a fost copiat

Un maramureșean este primul român care a obținut o hotărâre judecătorească prin care statul a fost obligat să-l elibereze de îndată din carantina instituționalizată. Autoritățile au anunțat deja că vor respecta decizia instanței.

 

Un român și-a câștigat dreptul la libertate după un proces fulger, care a durat doar două zile.

Maramureșeanul Ioan Longa a înregistrat pe 16 iunie un dosar la Judecătoria Baia Mare prin care a dat în judecată toate instituțiile de forță ale statului român care l-au plasat în carantină, iar pe 18 iunie judecătorul Cosmin Cristian Pop a dispus punerea de îndată a acestuia în libertate.

Reclamantul a solicitat instanței o ordonanță președințială, prin e-mail, pârâți fiind Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Ghe. Pop de Băsești” Maramureș.

Citește și
Toate acțiunile banale reprezintă un risc de infectare cu Covid-19. Avertismentul medicilor
Acțiunile banale care reprezintă un risc de infectare cu Covid-19. Avertismentul medicilor

Iată și soluția judecătoriei, una fără precedent în România, așa cum apare pe portalul instanțelor:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş, invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, invocată de acesta. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale, invocată de pârâtul Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş şi de către pârâta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş prin întâmpinare. ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş. Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie”.

Părțile pârâte pot depune apel în termen de 5 zile, dar decizia este executorie, așa că bărbatul a fost eliberat imediat din carantină.

Potrivit Baia Mare 24, bărbatul se întorsese din Germania, iar medicii de la frontieră au dispus izolarea acestuia la domiciliu.

O zi mai târziu, polițiștii s-au prezentat la domiciliul acestuia pentru a vedea dacă respectă izolare, numai că nu l-au găsit acasă, motiv pentru care s-a dispus carantinarea lui la Baia Mare.

Numai că Ioan Longa nu a acceptat acest lucru și a înfruntat direct statul român, dând în judecată toate instituțiile implicate în gestionarea pandemiei.

 

Ce spun autoritățile

 

Autoritățile maramureșene au luat act de decizia instanței și au transmis că o vor respecta.

Este o persoană din comuna Poienile de Sub Munte care venise din străinătate și se afla pe lista persoanelor izolate la domiciliu. Polițiștii de la postul de poliție Leordina au procedat la verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și s-au deplasat la locația declarată. Nu a fost găsit acolo, era doar soția acestuia în respectiva locație. Aceasta l-a sunat și i-a transmis că este căutat și verificat de instituțiile abilitate. Persoana a revenit la locația declarată, iar agenții de poliție au întocmit procesul verbal de constatare, iar în conformitate cu procedurile stabilite și prevederile legislației în vigoare aceasta a fost introdusă în carantină instituționalizată. Persoana a contestat măsura carantinării instituționalizată la DSP și CJCCI care nu au aprobat ieșirea, iar ulterior persoana a apelat la instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză în primă instanță. CJSU Maramureș va respecta decizia instanței de judecată”, au transmis autoritățile pentru sursa citată.

 

Citește și...
OMS: „Lumea este într-o fază nouă şi periculoasă” a pandemiei de coronavirus
OMS: „Lumea este într-o fază nouă şi periculoasă” a pandemiei de coronavirus

Bilanţul zilnic al noilor cazuri de coronavirus la nivel mondial a atins un nou record de peste 150.000, a declarat vineri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, care a avertizat că pandemia este în accelerare, relatează DPA.

Acțiunile banale care reprezintă un risc de infectare cu Covid-19. Avertismentul medicilor
Acțiunile banale care reprezintă un risc de infectare cu Covid-19. Avertismentul medicilor

Experții spun că e greu să ne gândim la toate acțiunile banale care înseamnă risc de infectare. De exemplu, Sars-Cov-2 nu este o infecție digestivă.

Țara europeană care vrea să se întoarcă la izolare, după încă un record zilnic de infectări
Țara europeană care vrea să se întoarcă la izolare, după încă un record zilnic de infectări

O izolare mai strictă va trebui impusă într-o parte a Ucrainei, întrucât răspândirea COVID-19 s-a accelerat după ridicarea a numeroase restricţii pe 11 mai, a anunţat vineri guvernul de la Kiev, potrivit AFP.

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.