Decizie fără precedent. Primul român care a câștigat în instanță dreptul de a ieși din carantină
Un maramureșean este primul român care a obținut o hotărâre judecătorească prin care statul a fost obligat să-l elibereze de îndată din carantina instituționalizată. Autoritățile au anunțat deja că vor respecta decizia instanței.
Un român și-a câștigat dreptul la libertate după un proces fulger, care a durat doar două zile.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Maramureșeanul Ioan Longa a înregistrat pe 16 iunie un dosar la Judecătoria Baia Mare prin care a dat în judecată toate instituțiile de forță ale statului român care l-au plasat în carantină, iar pe 18 iunie judecătorul Cosmin Cristian Pop a dispus punerea de îndată a acestuia în libertate.
Reclamantul a solicitat instanței o ordonanță președințială, prin e-mail, pârâți fiind Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Ghe. Pop de Băsești” Maramureș.
Iată și soluția judecătoriei, una fără precedent în România, așa cum apare pe portalul instanțelor:
”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş, invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, invocată de acesta. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale, invocată de pârâtul Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş şi de către pârâta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş prin întâmpinare. ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş. Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie”.
Părțile pârâte pot depune apel în termen de 5 zile, dar decizia este executorie, așa că bărbatul a fost eliberat imediat din carantină.
Potrivit Baia Mare 24, bărbatul se întorsese din Germania, iar medicii de la frontieră au dispus izolarea acestuia la domiciliu.
O zi mai târziu, polițiștii s-au prezentat la domiciliul acestuia pentru a vedea dacă respectă izolare, numai că nu l-au găsit acasă, motiv pentru care s-a dispus carantinarea lui la Baia Mare.
Numai că Ioan Longa nu a acceptat acest lucru și a înfruntat direct statul român, dând în judecată toate instituțiile implicate în gestionarea pandemiei.
Ce spun autoritățile
Autoritățile maramureșene au luat act de decizia instanței și au transmis că o vor respecta.
”Este o persoană din comuna Poienile de Sub Munte care venise din străinătate și se afla pe lista persoanelor izolate la domiciliu. Polițiștii de la postul de poliție Leordina au procedat la verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și s-au deplasat la locația declarată. Nu a fost găsit acolo, era doar soția acestuia în respectiva locație. Aceasta l-a sunat și i-a transmis că este căutat și verificat de instituțiile abilitate. Persoana a revenit la locația declarată, iar agenții de poliție au întocmit procesul verbal de constatare, iar în conformitate cu procedurile stabilite și prevederile legislației în vigoare aceasta a fost introdusă în carantină instituționalizată. Persoana a contestat măsura carantinării instituționalizată la DSP și CJCCI care nu au aprobat ieșirea, iar ulterior persoana a apelat la instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză în primă instanță. CJSU Maramureș va respecta decizia instanței de judecată”, au transmis autoritățile pentru sursa citată.
Sursa: Cristian Anton
Etichete: baia mare, proces, eliberare, carantina,
Dată publicare:
19-06-2020 20:38