Ce pot face turiștii care se îmbolnăvesc cu Covid-19 în timpul unei vacanțe în străinătate

Ultima actualizare: 21-06-2020 12:46

Ce facem în cazul în care ne îmbolnăvim și am plătit deja o călătorie destul de costisitoare în străinătate?

Sau dacă ne vom îmbolnăvim chiar în vacanță? Mulți români sunt reticenți atunci când vine vorba de a pleca peste hotare în această perioadă.

Posibilitatea unui concediu asigurat din punct de vedere medical ar surâde multora. Unii asigurători au inclus deja Covid-19 în asigurările de sănătate pentru călătorii, iar alții caută încă soluții.

Care vor fi costurile și dacă vă fi rentabil, având în vedere riscul foarte mare de îmbolnăvire al asigurătorului, rămâne de văzut.

Dragi turiști români, nu trebuie să vă fie teamă, Grecia vă așteaptă. Așa cum o știți, curată, sigură și cu preparate super delicioase. Uitați așa sunt serviți clienții… Este loc pentru fiecare, este distanțare socială, apa turcoaz vă așteaptă”. 

Cristina lucrează la o agenție de turism și, de cum Grecia a deschis granițele pentru români, a plecat să testeze pentru viitorii turiști condițiile de acolo.

Cristina Niță, turistă Grecia: ”Pandemia după noi a trecut și abia am așteptat 15 iunie pentru a putea lua o gură de aer de Grecia. Grecia deja a transmis o informare cum că decontează și asigură serviciile medicale pentru această pandemie. Pentru turiștii din UE”.

La fel și Malta, însă nu și celealte state membre ale Uniunii Europene. Așa că întrebarea este - cum am putea să ne protejăm atunci când cumpărăm un pachet turistic, din punct de vedere medical, dar și financiar.

Marius Epure, director broker de asigurări: ”Principiul asigurărilor în general este că acoperă riscuri viitoare și incerte. În momentul de față vorbim de un risc existent și care este cert! E posibil ca în piață să se dezvolte o poliță cu riscul specific, dar chiar și atunci cred că limitele de despăgubire sunt foarte mici și trebuie să fim atenți și să citim condițiile de despăgubire, de acoperire, ca vârstă a turistului, pot fi limitative, până la 50 de ani”.

Trebuie să luați în calcul și costurile pe care ar trebui să le suportați în cazul în care vă îmbolnăviți peste hotare și dacă polița de asigurare este rentabilă.

Marius Epure: ”Noi zicem că am achiziționat o poliță de asigurare, care include covidul și care are de exemplu o limită de 500 de euro. Costurile doar cu echipamentele de protecție, cu dezinfecția, sunt mult mai mari, ca să nu vorbesc de transport în sine. Și atunci probabil că nu e atât de rentabil”.

Pandemia a anulat practic călătoriile, așa că firmele de asigurare au cam rămas fără clienți. Polița de călătorie special concepută pentru COVID i-ar putea convinge pe turiștii indeciși.

Ciprian Enea, consultant turism: ”În ultima perioadă au constatat că în momentul în care o poliță de călătorie vine și asigură și acest risc împotriva îmbolnăvirii de coronavirus, polița respectivă devine mai interesantă și atractivă pentru turist. Cu atât mai mult cu cât de luni bune vorbim de un apetit foarte scăzut al turiștilor, atât pentru călătorii și evident și pentru polițele de călătorie”.

 

Ce alte polițe de asigurare se pot încheia

 

Până când asigurările de sănătate pentru călătorie vor include și COVID-19 și vor oferi condiții favorabile și pentru client, vă puteți lua măsuri de siguranță cu alte polițe.

Daca vreți să plecați într-o călătorie dar nu vreți să pierdeți banii în cazul în care vă îmbolnăviți și nu mai puteți pleca în vacanță, puteți să vă faceți o asigurare storno.

Aceasta poliță returnează turistului costurile pachetului de călătorie. Dar mare atenție, nu puteți face această asigurare dacă nu aveți un contract cu o agenție de turism.

Riscurile asigurate prin storno includ deces, accident sau boală gravă în cazul asiguratului, soției dar și rudelor de gradul 1 și 2. Și costă aproximativ 100 de lei.

Marius Epure: ”Dacă noi suntem sănătoși nu se întâmplă nimic, dar dacă până la data călătoriei aflăm că în destinația la care urma să mergem se instituie starea de urgență și nu mai putem merge acolo, polița storno nu se prelungește automat. Decât prin solicitarea făcută către asigurator”.

Dacă vreți să vă asigurați din toate punctele de vedere, nu uitați de polița clasică de sănătate, pentru călătorii. Costă în jur de 40 de lei pentru un sejur de 7 zile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO