Decizie a CSAT. România va instrui piloți, inclusiv din Ucraina, să zboare pe avioane de luptă F-16
Consiliul Superior de Apărare a Țării a decis, joi, ca piloții ucraineni să fie instruiți în România pentru a zbura pe avioane F-16.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, este vorba despre implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.
”Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.
Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.” - se arată în mesajul Administrației.
În urmă cu câteva zile, publicația Politico a anunțat - citând surse oficiale - că ţările occidentale au în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloţilor ucraineni.
Conform sursei citate, este probabil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul.
Forţele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziţionate din Portugalia, şi urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureştiul a aprobat recent un plan de achiziţionare a mai avansatului F-35, notează POLITICO.
România joacă un rol esenţial în misiunea de poliţie aeriană a NATO, o forţă operaţională internaţională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacţiona rapid la încălcări ale spaţiului aerian.
Ţările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele ruseşti care zboară în zonă, menţionează publicaţia.