Decizia Regelui Mihai este simbolica. Expertii explica gestul monarhului
Decizia istorica a Regelui Mihai I de a rupe definitiv legaturile cu familia sa de sange, Hohenzollern, este pur simbolica. Succesiunea la tron, averea, dar si legaturile cu alte case regale europene nu ar fi in pericol.
Aceste explicatii sunt menite sa puna capat speculatiilor cu privire la eventualele dedesubturi ale acestui anunt uluitor.
In primul si in primul rand cei care au facut speculatii pe marginea anuntului s-au referit la succesiune, cata vreme monarhul are cinci fete si niciun baiat. Astfel, unii cred ca prin aceasta miscare, regele ar fi incercat sa blocheze o eventuala miscare a sefului casei de Hohenzollern, Karl Friedrich, care ar fi putut emite pretentii la tron.
Istoricul Filip-Lucian Iorga a declarat ca "in privinta succesiunii Casei Regale a Romanei, lucrurile au fost clarificate in 30 decembrie 2007. In constitutia monarhica era activa legea salica".
Motivul pentru care Casa Regala a Romaniei a rupt legatura cu Hohenzollern
De vreme ce aceasta constitutie nu mai este in vigoare si Romania nu mai este regat, un astfel de argument nu-si are rostul.
Familia regala a Romaniei are dreptul sa-si constituie propriile norme de functionare, singurul suveran in acest sens fiind Regele Mihai care a anulat legea salica".
Multi au vazut in decizia de marti si un fel de testament al regelui dornic sa securizeze averea familiei evaluata la aproape 200 de milioane de euro.
Din punct de vedere juridic, urmand si legile in vigoare, familia regala a Romaniei este titulara bunurilor Casei Regale. Familia de Hohenzollern nu are nimic de-a face cu aceste bunuri.
Nu in ultimul rand, s-a vorbit despre stirbirea prestigiului international al Casei Regale din Romania.
Ecourile rupturii au ajuns si la urechile inaltilor oaspeti nobiliari de la Londra sositi in Romania la invitatia Casei Regale.
Pana la aceasta ora reprezentantii casei de Hohenzollern nu au comentat in niciun fel anuntul facut de varul lor, Regele Mihai de Romania.