Motivul pentru care Casa Regala a Romaniei a rupt legatura cu Hohenzollern
VIDEO. Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale a Romaniei, a explicat pentru Pro TV care sunt motivele pentru care Regele Mihai a luat astazi o decizie istorica, de rupere a legaturilor cu Casa de Hohenzollern.
Astfel, conform sursei citate, aceasta hotarare a fost adoptata tocmai astazi, 10 mai, pentru ca este ziua istorica a monarhiei. Cat priveste efectele acestei decizii, sunt doar formale si subliniaza faptul ca familia regala a Romaniei nu mai are legaturi cu Hohenzollern.
Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Majestatea sa a luat aceasta decizie acum, pentru ca se implinesc 90 de ani de la prima decizie in acest sens a regelui Ferdinand si astazi pentru ca este 10 mai si este ziua istorica a monarhiei. Sunt efecte pur formale. Adica, familia regala a Romaniei nu va mai putea sa se numeasca familia de Hohenzollern. Altfel spus, este incorect sa spunem ca este familia de Hohenzollern. Alt efect nu exista, pentru ca membrii familiei regale deja nu mai foloseau titlul de Hohenzollern." - a explicat avocatul Casei Regale, Ioan Luca Vlad.
De asemenea, aceasta decizie nu va avea efect si asupra succesiunii, deoarece acest aspect a fost deja clarificat, in urma cu cativa ani. De fapt, hotararea semnata de Regele Mihai subliniaza identitatea nationala a familiei regale.
"Succesiunea a fost reglementata in 2007 de Majestatea sa prin Normele Fundamentale de la 30 decembrie si acolo se spune clar ca familia de Hohenzollern nu este urmasa la succesiune a familiei regale a Romaniei. Deci nu mai are nici un efect suplimentar. Nu, nu are nici o legatura cu legea salica. Este o decizie care afirma din nou identitatea nationala a familiei regale a Romaniei. Altfel spus ei nu sunt germani, sunt romani. Si de aceea regele considera ca nu este normal ca in secolul 21 sa existe vreo legatura cu titluri ale unui principat care nu mai exista, principatul de Hohenzollern" - a mai precizat avocatul Casei Regale, Ioan Luca Vlad.
Cu toate acestea, istoricul Constantin Balaceanu-Stolnici este de parere ca hotararea luata de Regele Mihai este una ... foarte grava.
"Este o decizie extrem de grava din punct de vedere dinastic. Ruperea de o anumita familie se practica si s-a practicat in istorie, dar totdeauna a avut la baza niste motivatii foarte serioase. Motivatia pe care o avanseaza Majestatea Sa Regele Mihai in aceasta declaratie este de a structura definitiv familia, ca o familie pur romaneasca, care sa nu mai fie conectata nici macar dinastic cu o familie straina".
In consecinta Majestatea sa Regele Mihai I capata puteri absolute si nimeni in afara de cel ales de el nu poate urca la un moment dat pe tronul Romaniei. In prezent, printul mostenitor de Hohenzollern-Sigmaringen este Karl Friedrich, in varsta de 59 de ani. In 2009, el a anuntat public ca nu este interesat de succesiunea la tronul romanesc.
Pe de alta parte, Paul de Romania, cel care revendica apartenenta la Casa de Hohenzollern si in familia regala a Romaniei contesta vehement decizia regelui Mihai.
"Eu cred ca e o mare greseala. In acest moment mi-este foarte greu sa inteleg acest gest, noi suntem in relatii foarte bune cu Karl (de Hohenzollern). Dumneavoastra ati fost recunoscut de catre Casa de Hohenzollern ? Absolut, am scrisoare oficiala din partea lui in care recunoaste ca sunt descendent direct al regelui Karl de Hohenzollern-Sigmaringen." - a declarat Paul de Romania.
Conform legii salice, in Constitutia din 1923 care prevedea obligativitatea ca succesorul la tron sa fie ales numai pe linie masculina, Regelui Mihai I i-ar fi urmat printul Karl Friedrich de Hohenzollern. Aceasta linie descinde din printul Wilhelm (nepotul lui Carol si fratele mai mare al lui Ferdinand) care a renuntat, in 1888, la tronul Romaniei. Pe 30 decembrie 2007, Regele Mihai a promulgat insa noul statut al Casei Regale, prin care pe scaun poate urca si prima femeie nascuta, in cazul de fata Principesa Margareta.
Dupa decizia de astazi, regele Mihai nu va participa la aniversarea a 950 de ani de existenta a familiei Hohenzollern, cand va avea loc un adevarat pelerinaj in Germania al tuturor Caselor Regale.