Motivul pentru care Casa Regala a Romaniei a rupt legatura cu Hohenzollern

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO. Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale a Romaniei, a explicat pentru Pro TV care sunt motivele pentru care Regele Mihai a luat astazi o decizie istorica, de rupere a legaturilor cu Casa de Hohenzollern.

Astfel, conform sursei citate, aceasta hotarare a fost adoptata tocmai astazi, 10 mai, pentru ca este ziua istorica a monarhiei. Cat priveste efectele acestei decizii, sunt doar formale si subliniaza faptul ca familia regala a Romaniei nu mai are legaturi cu Hohenzollern.

Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern

"Majestatea sa a luat aceasta decizie acum, pentru ca se implinesc 90 de ani de la prima decizie in acest sens a regelui Ferdinand si astazi pentru ca este 10 mai si este ziua istorica a monarhiei. Sunt efecte pur formale. Adica, familia regala a Romaniei nu va mai putea sa se numeasca familia de Hohenzollern. Altfel spus, este incorect sa spunem ca este familia de Hohenzollern. Alt efect nu exista, pentru ca membrii familiei regale deja nu mai foloseau titlul de Hohenzollern." - a explicat avocatul Casei Regale, Ioan Luca Vlad.

De asemenea, aceasta decizie nu va avea efect si asupra succesiunii, deoarece acest aspect a fost deja clarificat, in urma cu cativa ani. De fapt, hotararea semnata de Regele Mihai subliniaza identitatea nationala a familiei regale.

Citește și
Regele Mihai si Regina Ana
Dineu in onoarea Regelui Mihai, la Londra. Azi participa la nunta regala
Ce s-a descoperit în borșul de pește dat de pomană pacienților de la spitalul din Murgeni, unde au murit trei oameni

"Succesiunea a fost reglementata in 2007 de Majestatea sa prin Normele Fundamentale de la 30 decembrie si acolo se spune clar ca familia de Hohenzollern nu este urmasa la succesiune a familiei regale a Romaniei. Deci nu mai are nici un efect suplimentar. Nu, nu are nici o legatura cu legea salica. Este o decizie care afirma din nou identitatea nationala a familiei regale a Romaniei. Altfel spus ei nu sunt germani, sunt romani. Si de aceea regele considera ca nu este normal ca in secolul 21 sa existe vreo legatura cu titluri ale unui principat care nu mai exista, principatul de Hohenzollern" - a mai precizat avocatul Casei Regale, Ioan Luca Vlad.

Cu toate acestea, istoricul Constantin Balaceanu-Stolnici este de parere ca hotararea luata de Regele Mihai este una ... foarte grava.

"Este o decizie extrem de grava din punct de vedere dinastic. Ruperea de o anumita familie se practica si s-a practicat in istorie, dar totdeauna a avut la baza niste motivatii foarte serioase. Motivatia pe care o avanseaza Majestatea Sa Regele Mihai in aceasta declaratie este de a structura definitiv familia, ca o familie pur romaneasca, care sa nu mai fie conectata nici macar dinastic cu o familie straina".

In consecinta Majestatea sa Regele Mihai I capata puteri absolute si nimeni in afara de cel ales de el nu poate urca la un moment dat pe tronul Romaniei. In prezent, printul mostenitor de Hohenzollern-Sigmaringen este Karl Friedrich, in varsta de 59 de ani. In 2009, el a anuntat public ca nu este interesat de succesiunea la tronul romanesc.

Pe de alta parte, Paul de Romania, cel care revendica apartenenta la Casa de Hohenzollern si in familia regala a Romaniei contesta vehement decizia regelui Mihai.

"Eu cred ca e o mare greseala. In acest moment mi-este foarte greu sa inteleg acest gest, noi suntem in relatii foarte bune cu Karl (de Hohenzollern). Dumneavoastra ati fost recunoscut de catre Casa de Hohenzollern ? Absolut, am scrisoare oficiala din partea lui in care recunoaste ca sunt descendent direct al regelui Karl de Hohenzollern-Sigmaringen." - a declarat Paul de Romania.

Conform legii salice, in Constitutia din 1923 care prevedea obligativitatea ca succesorul la tron sa fie ales numai pe linie masculina, Regelui Mihai I i-ar fi urmat printul Karl Friedrich de Hohenzollern. Aceasta linie descinde din printul Wilhelm (nepotul lui Carol si fratele mai mare al lui Ferdinand) care a renuntat, in 1888, la tronul Romaniei. Pe 30 decembrie 2007, Regele Mihai a promulgat insa noul statut al Casei Regale, prin care pe scaun poate urca si prima femeie nascuta, in cazul de fata Principesa Margareta.

Dupa decizia de astazi, regele Mihai nu va participa la aniversarea a 950 de ani de existenta a familiei Hohenzollern, cand va avea loc un adevarat pelerinaj in Germania al tuturor Caselor Regale.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Germania, uimită după intrarea Cristinei Neagu. Reacția nemților
Presa din Germania, uimită după intrarea Cristinei Neagu. Reacția nemților
Citește și...
Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern
Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern

Casa Regala a Romaniei a dat astazi un comunicat de presa in care anunta ruperea "tuturor legaturilor istorice si dinastice" cu Casa Princiara de Hohenzollern.

Dineu in onoarea Regelui Mihai, la Londra. Azi participa la nunta regala
Dineu in onoarea Regelui Mihai, la Londra. Azi participa la nunta regala

In ajunul nuntii regale, numerosi artistocrati inruditi cu Casa regala romana si cu cea britanica au luat parte la un dineu oferit in cinstea lui Mihai I. Evenimentul a marcat apropiata implinire a unei varste impresionante: 90 de ani.

Are 72 de ani si sustine ca e fiul Regelui Mihai. L-a dat in judecata
Are 72 de ani si sustine ca e fiul Regelui Mihai. L-a dat in judecata

Regele Mihai este tarat intr-un scandal de un violonist german care pretinde ca este urmasul Majestatii Sale. Dieter Stanzeleit a deschis un proces in Germania, sperand sa ii fie recunoscut statutul de fiu al regelui Mihai.

Recomandări
Ciolacu cere criterii de performanţă în învăţământ după dezastrul de la testele PISA: În funcție de ele vor crește salariile
Ciolacu cere criterii de performanţă în învăţământ după dezastrul de la testele PISA: În funcție de ele vor crește salariile

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, în şedinţa de Guvern, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, după rezultatele testelor PISA, să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ.

Bloomberg: Autoritatea Palestiniană lucrează cu SUA la un plan pentru administrarea Gazei după război.
Bloomberg: Autoritatea Palestiniană lucrează cu SUA la un plan pentru administrarea Gazei după război. "Vor fi nevoi uriaşe"

Autoritatea Palestiniană colaborează cu oficiali americani la un plan pentru a administra Fâșia Gaza după terminarea războiului, informează Bloomberg, care îl citează pe premierul palestinian Mohammad Shtayyeh.

Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA. Este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave
Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA. Este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave

După Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost pus vineri sub învinuire în dosarul vaccinurilor anti-Covid din perioada pandemiei.