Decizia ministrului Sănătății privind bolnavii de cancer: "Nu vor mai fi finanțate"


Ultimul update: Marti 26 Februarie 2019 21:01
Data publicarii: Marti 26 Februarie 2019 18:07
Categorie: Stiri Sanatate

Centrele oncologice care nu vor face comisii multi-disciplinare pentru a analiza cazurile pacienților cu cancer vor rămâne fără finanțare.

Anunțul a venit chiar de la ministrul Sănătății, care spune că în prea puține spitale doctorii s-au așezat la aceeași masă pentru a alege varianta optimă de tratament pentru bolnavi. Iar acesta este motivul pentru care oamenii aflați oricum într-o situație dificilă sunt nevoiți să piardă timp prețios căutând specialiști care să îi ajute.

Indiferent de tip și localizare, cancerul este o afecțiune care nu poate fi tratată de un singur doctor. Așa se întâmplă că bolnavul ajunge, de cele mai multe ori pe cont propriu, pe la ușilor mai multor specialiști. Separat, fiecare își spune părerea, iar pacientul este bulversat.

Silvia Coman: ”De exemplu, un cancer de colon: este diagnosticat de un gastroenterolog și-i zice: mergi la un oncolog. Pacientul caută disperat cel mai bun oncolog pe această patologie. Oncologul îi spune mergi la chirurg, încep căutările pentru chirurg, stă la mai multe uși, se pierde mult timp care este prețios în afecțiunile oncologice.”

În mod normal, tratamentul adecvat pentru fiecare bolnav în parte se stabilește în cadrul unui tumor board, adică o comisie de diagnostic și indicație terapeutică. Atunci oncologul, chirurgul, radioterapeutul și anatomopatologul stau la aceeași masă și discuta împreună cazul. Cel mai adesea o astfel de comisie este întâlnită în clinicile private.

Ana Băncilă, medic specialist radioterapeut la o clinică privată: ''Medicul curant aduce în discuție cazul și se discută oportunitățile de tratament și se incheie cu decizia de tratament - analizează cazul din mai multe perspective: chirurgicală, oncologică, radioterapeutului și se ia cea mai bună decizie de tratament pentru pacientul respectiv''

Este necesar ca această comisie să se întrunească săptămânal pentru a discuta evoluția pacientului și eventual modificarea schemei de tratament.

Din 2002, legea spune că spitalele care tratează pacienți oncologici trebuie să aibă comisie de diagnostic și indicație terapeutică. În practică, însă, sunt prea puține unități sanitare în care se întâmplă acest lucru. Ministrul Sănătății schimbă legea: spitalele care nu vor face astfel de comisii vor fi sancționate.

Sorina Pintea, ministrul sănătății: ''Centrele de oncologie care nu vor folosi tumor-boardul nu vor mai fi finanțate. Aveam în legislație această sintagmă, deci echipa multidisciplinară care tratează tumorile. Din păcate, unii nu au putut să facă dovada că în tratamentul pacienților cu cancer s-a folosit acest lucru. De anul acesta va deveni obligatoriu''.

Asociațiile de pacienți spun că 130 de persoane mor zilnic în România din cauza cancerului. Anul trecut, programul național de oncologie a avut o finanțare de 1,65 miliarde de lei, bani de care au beneficiat aproximativ 130 de mii de pacienți.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Teste genetice gratuite pentru femeile care suferă de cancer mamar, în Capitală
Momente emoționante pentru o fetiță de 6 ani cu cancer. Cum au surprins-o polițiștii
Leo Iorga se luptă din nou cu cancerul. Mesajul familiei
FULLSCREEN
Decizia ministrului Sănătății privind bolnavii de cancer: "Nu vor mai fi finanțate"
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22