Teste genetice gratuite pentru femeile care suferă de cancer mamar, în Capitală


Ultimul update: Luni 25 Februarie 2019 19:33
Data publicarii: Luni 25 Februarie 2019 18:01
Categorie: Stiri Sanatate

Asociaţiile de pacienţi cer teste genetice gratuite pentru toate femeile care suferă de cancer mamar.

Medicii spun că tratamentul personalizat, prescris în urma acestor testări le poate prelungi viaţa. Deocamdată doar pacientele din Bucureşti le primesc gratuit, printr-un program al primăriei.

La 32 de ani, Corina a fost diagnosticată cu cancer la sân. A trecut printr-o operaţie, iar acum, după ce a fost inclusă în programul de testare genetică, primeşte un tratament personalizat, fără chimioterapie.

Corina, pacientă: ”Mi s-a recomandat analiza genetică, să văd care e cel mai bun tratament pentru mine, urmez hormonoterapie, adică am scăpat de terapia cu citostatice.''

3700 de euro costa acest test genetic, iar analizele nu se fac în România. Puţine femei îşi permit testul, deşi el este necesar, spun doctorii, pentru a stabli o schemă de tratament personalizată.

Dragoş Median, medic oncolog spitalul Filantropia: ''Nu toţi au nevoie de chimioterapie. testele stabilesc care pacienţi au nevoie de chimio şi care pot fi trataţi într-un mod mai puţin invaziv. În funcţie de asta stabilim dacă e nevoie de un anumit tratament sau nu.''

Printr-un program al Primăriei Capitalei, 37 de femei diagnosticate cu cancer mamar au beneficiat gratuit de această testare. În total vor fi 1000.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: ''Trebuie să aibă buletin de Bucureşti.''

Asociaţiile de pacienţi cer ca statul să deconteze acest test pentru toate femeile care suferă de cancer mamar.

Cezar Irimia, preşedintele asociaţiei pacienţilor cu cancer: ”Aş sugera autorităţilor să facă acest lucru la nivel naţional, am cerut asta din 2008.''

Anual, în România, sunt diagnosticate aproape 9.000 de cazuri de cancer mamar. 36 la sută dintre paciente mor, în condiţiile în care media europeană este de 29 de procente.

Ministerul Sănătăţii ia în calcul să extindă programul la nivel naţional. În paralel, ministerul are la dispoziţie 21 de milioane de euro pentru analize specifice, ecografii de sân şi mamografii gratuite în următorii cinci ani pentru femeile din mediul rural şi din zonele defavorizate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO