Decizia luata de ANPC dupa ce o femeie a ajuns la spital pentru ca a mancat cassava. Conditiile in care se poate consuma
Plantele si radacinile toxice care pot fi consumate doar gatite trebuie vandute numai insotite de avertismente clare, la raft, a decis ANPC dupa cazul femeii care a mancat cassava cruda.
Concluziile vin de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dupa ce o femeie din Capitala, a ajuns la spital, cu ameteli si tulburari neurologice. Mancase cateva felii dintr-o radacinoasa exotica, numita Cassava, care contine substante toxice, prezente si in alte plante comestibile. Inspectorii ANPC le cer asadar comerciantilor sa respecte legislatia etichetarii produselor.
O tanara din Capitala a cumparat dintr-un magazin o radacina exotica numita Cassava, din care a mancat cateva rondele crude. Apoi a aflat ca aceasta planta, in stare cruda, poate fi periculoasa. II era deja rau si s-a dus la spitalul Floreasca unde a fost internata la sectia de toxicologie. Acum se simte bine, dar incidentul a generat o ancheta a inspectorilor ANPC. Acestia au verificat, la magazinul mentionat, actele de provenienta pentru Cassava. Produsul, cultivat in Costa Rica, a fost importat din Danemarca.
Si, conform legislatiei, la raft, radacinoasa trebuie sa aiba o eticheta suplimentara prin care clientul sa fie informat ca planta exotica TREBUIE GATITA inainte de a fi consumata. “La data si ora controlului nu exista un panou care sa avertizeze asupra caracteristicilor produsului sau a eventualelor efecte privind sanatatea sau poate punerea in pericol a sanatatii”, spun cei de la ANPC.
"Planta in sine nu este otravitoare, insa contine niste substante, numite glicozide cianogene care, prelucrate in organism, ar putea sa duca la substante toxice. Pentru a se realiza acest lucru trebuie sa se ingereze zeci de kilograme, ceea ce este imposibil la o singura masa”, a explica medicii.
Iar riscul dispare daca e gatita. Cassava sau yuca se cultiva cu precadere in Africa si America de Sud. Se poate manca insa doar in anumite conditii: trebuie curatat de coaja si neaparat inlaturat mijlocul negru si lemnos. Apoi trebuie fiarta cel putin 20-30 de minute.
“In general cassava sau yuca se foloseste ca si garnituri”, spune chef Andrei. “In Antichitate se folosea ca si medicament, unguent, se punea pe rani pentru vindecare", a explicat Chef Patrizia.
Cassavei i se mai spune si cartoful continentului negru deoarece contine o cantitate mare de carbohidrati, in pricipal amidon. E una dintre zecile de plante care contin glicozide cianogene din jurul nostru. "Va puteti uita la cirese, mere, caise, prune si conopida. Deci ne putem intalni cu ele la magazin, piata, farmacii sau magazinele de produse naturiste. Sa nu mai fim asa de alertati cand auzim ca ne putem intoxica de la un anumit produs. Sa fie privite toate rational, sa existe informare din partea comerciantilor”, sfatuieste medical Tudor Ciuhodaru.
Comerciantul poate primi o amenda de pana la 10.000 de lei, pentru abaterile la informare, conform legislatiei noastre care respecta regulamentul european 1169 privind etichetarea.