Decebal Traian Remes, de nerecunoscut la iesirea din inchisoare. Fostul ministru a scapat de cosmarul "Caltabosul"


Ultimul update: Vineri 14 Februarie 2014 07:03
Data publicarii: Marti 11 Februarie 2014 13:25
Categorie: Stiri actuale

Cu o barba lunga si privirea in pamant, fostul ministru Decebal Traian Remes a parasit marti inchisoarea, eliberat conditionat. La iesire, era de nerecunoscut.

Remes a fost condamnat la trei ani in celebrul dosar "Caltabosul", dupa ce a primit bani, palinca si caltabosi, prin intermediul fostului ministru Ioan Muresan de la un om de afaceri, care voia sa castige anumite licitatii.

Cand a cerut sa fie pus in libertate, Remes a declarat ca a muncit in penitenciar si a pregatit o trupa de teatru, invatandu-i pe colegii detinuti cuvinte noi.

Dupa un an de inchisoare, Decebal Traian Remes, arata de nerecunoscut fata de perioada in care conducea ministerele Finantelor sau Agriculturii. Cu o barba lunga, tacut si o privire trista, el nu a dorit sa faca nici o declaratie cautandu-si din ochi familia care a venit sa-l ia acasa. La plecare a intrebat un angajat al penitenciarului de unde isi poate lua niste apa.

Apoi a mers pe jos, carandu-si bagajele, pana la masina cu care sotia sa venea spre penitenciar.

In fata magistratilor care i-au aprobat cererea de eliberare conditionata, Decebal Traian Remes a spus ca a avut o conduita exemplara dupa gratii:

"Eu stiu ce-am facut in penitenciar: munca fizica de curatenie cu matura, mop si materiale igienico - sanitare pe o sectie, o luna si juamate, curatarea a 3 camere folosite zilnic de elevi alfabetizati, acolo, de clasele 1-4 care vin, murdaresc, fac dezordine. Am executat rame, felicitari expuse de penitenciar si scoase la vanzare in folosul penitenciarului. Am facut si o munca de pregatire a unei trupe de teatru cand regizorul n-a putut sa vina, lectii de dictie, frazare, invatandu-i cuvinte pe colegii de detentie", a spus fostul ministru in fata instantei.

Remes a cerut din ianuarie sa fie eliberat conditionat, pentru ca a executat o treime din pedeapsa, dar procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au declarat recurs, care s-a judecat astazi.

Cosmarul lui Decebal Traian Remes si al fostului sau coleg de guvernare, Ioan Avram Muresan, a inceput in urma cu sapte ani.

Atunci, Gheoghe Ciorba, un om de afaceri din Satu Mare, a vrut sa castige doua licitatii pentru lucrari de imbunatatiri funciare in Valcea. Prin intermediul lui Muresan, el i-a dat lui Remes, pe atunci ministrul al Agriculturii, 15 mii de euro, palinca si caltabosi in valoare de 1.500 de lei, plus un autoturism AUDI Q7. Dupa ce a aflat ca este in vizorul procurorilor, Ciorba s-a autodenuntat.

In acelasi dosar, alaturi de Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, a fost condamnat, la un an si jumatate de inchisoare si omul afaceri Gheorghe Ciorba. Dar, pentru ca a colaborat cu anchetatorii, pedeapsa i-a fost suspendata. Ioan Muresan se afla si el dupa gratii, condamnat intr-un alt dosar pentru deturnare de fonduri.

Decebal Traian Remes, condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare, s-a predat Politiei
Dosarul
VIDEO PROTVPLUS.RO