De ce România e pe locul 2 în Europa la mortalitate produsă de Covid-19. Explicaţia lui Nelu Tătaru

Ultima actualizare: 23-10-2020 21:33
Nelu Tătaru

Mortalitatea legată de coronavirus este foarte mare la noi în țară și datorită modului de raportare, a explicat ministrul sănătății.

Față de alte țări, România a ales să raporteze unitar decesele cauzate de SARS-COV-2, fie că pacienții aveau sau nu comorbidități.

Nelu Tătaru a explicat că în marea majoritatea a cazurilor, mor pacienții infectați cu coronavirus care au și alte afecțiuni de care sufereau de mai multă vreme. „după o îndelungată suferință”.

„Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidităţi, după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste şapte luni şi există în acelaşi timp şi resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există şi o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice” a declarat vineri Nelu Tătaru, în cadrul unei vizite la Iași, citat de Agerpres.

„Noi am ales să raportăm toate decesele”

Și în alte țări din Europa se regăsesc aceste situații, dar există un alt mod de raportare, și acesta ar fi explicația în România sunt mai multe decese decât în restul țărilor, a explicat Nelu Tătaru.

„Dacă v-aţi uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice, care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată, sau unii dintre ei, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat aceste boli", a explicat Nelu Tătaru.

Întrebat de ce România este pe locul doi ca mortalitate în Europa, în condiţiile în care în alte ţări sunt mai multe cazuri de infectare decât în ţara noastră, Nelu Tătaru a răspuns: "Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidităţi. Noi am văzut şi celelalte raportări. De exemplu, sunt unele ţări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidităţi sau decesul prin decompensarea acestor comorbidităţi. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar şi decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2 şi decesul fiind din acele cauze".

Nelu Tătaru a vorbit și despre posibilitatea instituirii carantinei, care "se decide la nivel local".

„Nu se merge pe o stare de urgenţă, se merge pe acele măsuri luate local pentru fiecare localitate, în funcţie de evoluţie, în funcţie de focarele existente sau focarele care sunt deja izolate", a precizat Tătaru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO