De ce produsele locale de oaie nu ajung în magazinele și băcăniile din România. Explicațiile fermierilor
România este unul dintre cei mai mari exportatori de oi din Uniunea Europeană. Cele mai multe animale vii pleacă spre țările arabe.
Sunt însă prea puțini ciobani care și-au dezvoltat și zona de producție pentru brânză, cașcaval, pastramă și cârnați, deşi cererea este mare. Cooperativele și promovarea lor în marile lanțuri comerciale pot rezolva această problemă.
Familia lui Ştefan crește 700 de oi în județul Alba. În urmă cu doi ani, oamenii au deschis o fabrică de brânzeturi şi produse din carne de oaie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ștefan Stănuț, fermier: „Vindem direct la producătorii finali, fie vin la noi la făbricuţă, fie ne ducem la piață în Aiud, fie la târguri, acolo ne promovăm. Capacitatea fabricii e mică pentru că nu avem angajaţi.”
Și acest producător din județul Brașov vinde pastramă, cârnați și brânză de oaie. Oamenii din zonă le apreciază calitatea, însă produsele nu sunt cunoscute și în alte locuri din ţară.
Silviu Cățean, fermier: „Avem distribuitori și oamenii noștri ne ştiu, mai ales în zona noastră din Brașov. Promovare, nu prea avem timp de ea, că am ști să ne promovăm, dar din cauza lipsei de personal și a activității de la fermă, nu prea ne promovăm.”
Deşi sunt mulți producători mici pe piața din România, cantitatea de produse care ajunge în magazine locale sau băcanii este mică. Cei mai mulţi crescători de oi trimit la export.
Georgiana Udrescu, președinte cooperativă: „În România nu există abatoare ca să facă faţă la ceea ce avem noi la vânzare și nu avem cultura să consumăm carnea de oaie. Fermierii preferă să dea la export pentru că e o sursă sigură, cantitatea este mare care se livrează și este economic profitabil. Ăsta e viitorul, cooperativa agricolă, pentru că dacă nu suntem uniţi și nu ne vindem produsele împreună, nu ar fi profitabil.”
Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „Din nefericire, nu toate produsele din România nu ajung în magazine pentru că nu am creat în ţară un instrument necesar pentru a răspunde la această cerință formidabilă a României. Sigur că și eu doresc să fie și mai mulți bani în domeniul acesta, facem acest efort, dar anul viitor sprijinul cu plata e mai mare ca anul ăsta.”
Târgul „Stâne, gusturi și tradiții românești” organizat de Ministerul Agriculturii la sediul din București, este deschis și în weekend. Găsiţi pastramă de oaie și cârnaţi, dar şi mai multe sortimente de brânză de oaie.