De ce părinții nu trebuie să zgâlțâie copiii atunci când plâng. "Urmările pot fi foarte grave"
Moartea șocantă unei fetițe de șase luni, la Dorohoi, în județul Botoșani, aduce în discuție lipsa de pregătire a tinerilor părinți, în special a celor din zone mai puțin dezvoltate.
Raportul preliminar al legiștilor arată că micuța a suferit o hemoragie intracraniană, iar principala ipoteză este că a fost legănată violent. Investigatorii vorbesc despre așa-numitul "sindrom al copilului zgâlțâit", identificabil prin astfel de leziuni. În alte țări, cuplurile învață la cursuri cum să nu își pună bebelușul în primejdie.
Mama a sunat la 112 când și-a dat seama că bebelușul nu respiră. Echipajul medical ajuns la fața locului doar a constatat decesul. La autopsie, legiștii au făcut o descoperire șocantă.
“Dosarul a ajuns inițial la Parchetul Botoșani pentru lovituri cauzatoare de moarte, dar la necropsie nu s-au pus în evidență leziuni externe. Avem concluzii provizorii. Medicul legist a constatat că moartea a fost violentă și s-a datorat unei hemoragii subdurale, cauzată cel mai probabil de zgâlțâirea copilului. Este vorba de așa-zisul sindrom al copilului zgâlțâit.”
Acest sindrom apare, de obicei, la bebelușii care au între 6 și 12 luni.
Cătălin Mihailiuc, medic la Spitalul de Pediatrie Botoșani: “Problema se pune în felul următor: depinde de timp și intensitate. Majoritatea părinților spun că "îl legăn un pic și el adoarme". Asta e ok. Dacă îl iei în brațe și începi să îl zgâlțâi, nu e bine. Creierul copilului se lovește de cutia craniană în mișcarea de balans.”
Mama are 24 de ani și le-ar fi spus anchetatorilor că nici ea, nici partenerul ei nu au bruscat-o pe copilă în timp ce o legănau. În schimb, susține că de câteva zile micuța era slăbită și respira cu greu.
Reporter: „Avea grijă de fetiţă?”
Femeie: „Da, a cerut bani pentru tratament. Fetiţa era un pic răcită.”
Părinții apelează la legănat atunci când sugarul plânge, pentru a-l liniști. Oricât de greu pare de acceptat, mișcarea bruscă, violentă le poate provoca leziuni bebelușilor. Creierul lor este mai mic decât cutia craniană, iar balansul face ca cele două să se ciocnească.
Gabriela Bondoc, medic psihiatru: "Se creează un cerc vicios. Copilul plânge, dacă e zgâlţâit el nu mai plânge, dar urmările pot fi foarte grave, pot apărea probleme de la tulburare de memorie, până la cea mai gravă, decesul. Din păcate, astfel de comportament intervine pe stres, pe lipsa de informare, şi poate fi un semnal că pot exista şi alte tipuri abuzuri asupra copilului."
În Statele Unite, cuplurile învață la cursuri de ce nu trebuie să apeleze la astfel de proceduri.
În România, nici vorbă de vreo inițiativă de acest gen. Asta în condițiile în care, în mediul rural ori zonele mai puțin dezvoltate, nivelul de educație a viitorilor părinți nu este, în multe împrejurări, nici măcar decent.
Psihiatrii fac apel la cuplurile tinere să evite să îi zgâlțâie pe cei mici, oricât de frustrant se poate dovedi plânsul acestora. Există riscul ca creierul lor să rămână afectat pe viață.
În cazul de la Dorohoi, anchetatorii au cerut o examinare complexă a trupului bebeluşului. Nu exclud nici ipoteza potrivit căreia copila să fi avut o altă boală care să îi fi adus sfârşitul.
Deocamdată, cercetările pentru ucidere din culpă au fost începute "în rem", dar mama fetiţei şi iubitul ei, în casa căruia s-a petrecut tragedia, trebuie să răspundă la întrebări.