De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”
Dronele căzute pe teritoriul României nu pot fi doborâte, spune Marcel Ciolacu, pentru că „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi cred că acest lucru nu este încă permis”, explică premierul, după cel mai recent astfel de eveniment.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în contextul căderii unor fragmente de drone ruseşti pe teritoriul naţional, că există o monitorizare permanentă, precizând totodată că România nu are posibilitatea de a le doborî pe teritoriul Ucrainei, transmite Agerpres.
Cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Buzău, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă în ultimele nopţi România a doborât vreo dronă rusească intrată pe teritoriul naţional.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Ca să le dobori trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi cred că acest lucru nu este încă permis, nu am auzit de vreo decizie în acest sens. Este o monitorizare şi aţi văzut că aceste drone sunt lovite de obicei de artileria ucraineană şi cad imediat pe malul Dunării. Încă nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă. A fost o abordare chiar cu calm, controlabilă, nu a mai intrat nimic pe o distanţă.... O singură dată s-a întâmplat, după cum bine ştiţi, s-au luat măsurile pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Am făcut un sistem nou de radare", a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Industria de apărare merge „pe împrumut”
Totodată, premierul Ciolacu a subliniat că industria de apărare din România a intrat într-o nouă dinamică.
„Mă bucură că industria de apărare pentru prima oară lucrează şi în patru schimburi. Va veni şi acest împrumut de la Congresul Statelor Unite de 2 miliarde, cumva direcţionat pentru industria de apărare, un domeniu pe care încet, încet, îl acoperim. Lucrurile chiar au intrat într-o anumită dinamică", a precizat Marcel Ciolacu.
În cursul zilei de joi au fost găsite resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2 în proximitatea localităţii Plauru din judeţul Tulcea. Ministerul Apărării Naţionale reiterează că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. De asemenea, MApN condamnă atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.