De ce devine obligatorie cartea de identitate de la 12 ani din 2021. Explicațiile Guvernului


Ultimul update: Miercuri 15 Ianuarie 2020 14:34
Data publicarii: Miercuri 15 Ianuarie 2020 13:18
Categorie: Stiri actuale

De la anul vom avea cărţi de identitate noi. România trebuie să se alinieze standardelor europene şi trebuie să modifice astfel formatul actualelor documente. Noile acte vor fi mai mici şi mai sigure susţin oficialii.

Noile cărţi de identitate vor fi electronice pentru că vor avea inserat un cip pe care vor fi stocate toate informaţiile personale. Va avea dimensiunile unui permis de conducere sau card bancar, respectând astfel standardele impuse de Uniunea Europeană.

În plus, va fi mult mai sigur. Noul document va avea elemente grafice de securitate dar şi inserturi de materiale de securitate graţie unor tehnologii de fabricaţie avansate.

Practic, România este obligată să introducă din august 2021 noile cărţi de identitate. care vor arăta ca ale celorlalte ţări din UE şi vor fi la fel de sigure. Prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau depunerea unor declarații personale prevăzute de lege.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platformă informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va funcţiona şi ca un card de sănătate.

O altă noutate este că actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va există opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple. Producerea noilor acte de identitate se va realiza centralizat, de către Compania Națională „Imprimeria Națională".

De carțile de identitate devin obligatorii de la 12 ani

Noile cărți de identitate vor avea un termen de valabilitate de șase ani pentru pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani și de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

„În contextul în care Regulamentul (UE) 2019/1157 introduce obligativitatea existenței în cadrul cărții electronice de identitate a unui suport de stocare de înaltă securitate, care conține o imagine facială a titularului cărții și două amprente digitale, în modele digitale interoperabile, în temeiul căreia cetățeanul își exercită dreptul la liberă circulație, dar stabilește posibilitatea ca statele membre să poată excepta de la obligativitatea prelevării amprentelor persoanele în vârstă de până la 12 ani, în scopul corelării termenelor impuse potrivit cadrului normativ intern cu termenele impuse de Regulament și pentru a asigura cunoașterea structurii populației, este necesară impunerea obligației de solicitare a actului de identitate de la vârsta de 12 ani, corelativ cu reglementarea posibilității de eliberare a cărții electronice de identitate de la naștere.

Se intenționează ca această obligație să fie impusă odată cu aplicarea dispozițiilor Regulamentului (UE) 2019/1157.

Pentru a nu fi create dificultăți în aplicare au fost stabilite și norme tranzitorii în acest sens prin care se va reglementa obținerea actelor de identitate de către persoanele cu vârsta între 12 și 14 ani la data impunerii obligației”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Potrivit informațiilor extrase din Registrul Național de Evidență a Persoanelor, numărul persoanelor, posibil, afectate este după cum urmează:

Tags: buletine, cip, copii,

174 de cărți de identitate descoperite în casa unui român din Italia. Ce au aflat anchetatorii
Amprentă, poză și CIP obligatoriu. Când ne schimbăm buletinele
Cărțile de identitate se modifică. Cum vor arăta noile documente
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33