De ce a eșuat programul lui Daea pentru creșterea porcilor Mangalița și Bazna
Programul prin care Ministerul Agriculturii voia să îi încurajeze pe români să crească porci din rasele Mangaliţa şi Bazna a eşuat în multe localităţi.
Abatoarele nu vor să preia animalele la preţul stabilit de stat, iar fermierii n-au cui să le vândă. Dacă le dau pe piaţa liberă, riscă să fie sancţionaţi.
"Aici avem trei din porcii pe care i-am achiziţionat acum un an. Au peste 130 de kilograme", explică un fermier.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traian Gârtan a primit gratis opt porci din rasa Mangaliţa şi jumătate ar fi trebuit să îi predea, acum, unui abator din Olt. În schimbul animalelor, fermierul urma să încaseze 6.000 de lei, dar abatorul refuză tranzacţia, iar din acest motiv bărbatul acuză pierderi mari.
"Pierderile sunt la jumătate de preț. Dacă eu am investit în 8 porci, de exemplu, aproape 8.000 de lei și acum dacă mai îmi scot 4.000 de lei pe ei", spune fermierul.
Proprietarii de abatoare nu vor să mai ia porcii din rasele Mangaliţa şi Bazna pentru că - spun ei - nu pot da carnea la export.
"Dacă noi am fi putut să ne vindem carnea, programul ar fi funcționat foarte bine. Nu ne facilitează la desfacere o subvenție să putem să scădem prețul pe kg de carne, ca să putem să fim competitivi cu ceilalți”, explică un producător preparate din rasa Mangalița.
Pentru că oamenii să nu rămână cu porcii în gospodărie, direcţiile agricole caută acum alte abatoare.
Ioan Martin, director Direcția Agricolă Arad: "La nivelul judeţului nostru avem doar trei abatoare autorizate, care nu s-au înscris în acest program. Noi avem înscrişi 140 de doritori din aceştia... Programul nu funcţionează, neavând cea de-a treia verigă, adică procesatorul."
"Abatoarele niciodată nu vor lucra pe rasa Mangaliţa, pentru că după ce ai achizitionat un porc Mangaliţa trebuie să-l şi vinzi. Am văzut că ministrul a propus un preţ de 11 lei/ kg viu, în condiţiile în care celalat porc a ajuns să se vândă cu 3,50 lei. Este un eșec nu trebuia să fie așa ceva", spune directorul unei firme de procesare.
Autorităţile spun că fermierii care îşi vor vinde porcii primiţi în cadrul programului pe piaţa liberă vor fi sancţionaţi cu câte 250 de lei pentru fiecare animal primit gratis.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!