Program pentru stimularea creșterii porcilor Mangalița și Bazna: ”Au carnea ca somonul”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Aprilie 2018 18:29
Categorie: Stiri Sociale

Programul guvernamental pentru stimularea creşterii porcilor din rase autohtone a luat avânt. Fermierii stau la rând ca să primească gratuit animale din rasa Mangaliţa şi Bazna.

Pentru fiecare exemplar, oamenii obţin 250 de lei de la statul român şi 75 de euro de la Bruxelles. După ce îi cresc, gospodarii păstrează o parte dintre purcei, iar pe ceilalţi îi dau procesatorilor.

Fiecare fermier a primit câte 10 porci de Bazna. Aceste animale au 10 săptămâni şi au ajuns la familia Crişan, din comuna Mihalț, judeţul Alba.

Gospodarii hrănesc porcii până la 130 de kilograme. Apoi, pe 5 dintre ei îi predau firmelor care se ocupa de procesare.

Valeria Crișan, fermier: "Carnea nu are colesterol, este foarte bună. Este ca somonul şi e bine să păstrăm tradiţia."

Cei care îşi înscriu porcii în Registrul Genealogic al raselor sunt stimulaţi şi financiar.

Dorin Goia, fermier: "E foarte benefic programul, primim purceii gratis, îi creştem şi jumătate din ei îi predăm cu 11 lei kilogramul, când ajung la 130 de kilograme. Eu sunt din zona Munţilor Apuseni şi este o rasă care rezistă la zonă şi la climă."

Ioan Prundar, producător: "Pentru program am 22 de purcei, eu am 53, dar restul sunt pentru mine. E o carne mai bună, asta e tradiţia noastră cu Bazna, am crescut purceii, au între 7 şi 10 săptămâni şi 10 kilograme."

Fermierii care vor să intre în acest program trebuie să depună o cerere la Direcţia Agricolă. Numai în Alba sunt sute de solicitări, iar numărul lor este în continuă creştere.

Gheorghe Lazea, Director Direcţia Argicolă Alba: ''Pentru anul acesta avem 340 de purcei, însă cererea este mult mai mare: 280 de crescători care au solicitat 2.400 de purcei."

Prin acelaşi program, Ministerul Agriculturii dă şi porci din rasa Mangaliţa.

Ministrul Daea a început să le împartă porci fermierilor. Cererea, de 10 ori peste ofertă
Autoritățile n-au suficenți porci de Mangalița si Bazna pentru a acoperi cererea fermierilor
VIDEO PROTVPLUS.RO