Preşedintele a semnat decretul pentru organizarea referendumului pe justiţie

25-04-2019 12:02


Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a anunţat că şeful statului a semnat decretul pentru organizarea referendumului pe justiţie

Referendumul va viza interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea emiterii de OUG privind infracţiunile  şi pedepsele. Data referendumului este 26 mai, ziua alegerilor europarlamentare.

Conform decretului pentru organizare referendumului, poporul român este chemat să îşi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional: "1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; 2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe".

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Preşedintele va transmite un mesaj public cu privire la referendum joi, la ora 19:00.

Preşedintele va face o declaraţie pe acest subiect vineri, la ora 19:00.

VIDEO PROTVPLUS.RO