Ce sansa la educatie au azi cei 350.000 de copii cu parintii romani plecati la munca in strainatate
Aproximativ 350.000 de copii din Romania au cel putin un parinte la munca in strainatate.
Cifra estimativa, de patru ori mai mare decat cea oficiala, demonstreaza ca cei mai multi dintre romanii care pleaca din tara nu spun autoritatilor in grija cui isi lasa copiii. Si mai grav este ca jumatate dintre ei sunt la varsta la care lipsa parintilor le poate afecta grav dezvoltarea. Pentru ca minorii sa nu ajunga analfabeti, Asociatia "Salvati Copiii" a deschis mai multe centre in tara, unde cei mici sunt ajutati sa-si faca temele.
Parintii lui Valentin au plecat la munca in Spania cand el avea doar 10 luni. Intre timp a facut 7 anisori, iar el si cei trei frati ii vad pe mami si pe tati o data pe an. Bunica face eforturi uriase pentru ca ei sa creasca normal. Oficial, 80.000 de copii au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Neoficial, insa, ONG-urile spun ca numarul acestora depaseste 350.000.
Dintre ei, 126.000 cresc departe de ambii parinti. Jumatate au mai putin de 10 ani si sunt la varsta la care pot avea tulburari de comportament, spun psihologii. "Dezvolta sentimentul de abandon, probleme emotionale, de anxietate, de depresie foarte serioase", spune Gabriela Alexandrescu, presedintele Asociatei Salvati Copiii.
Tarile in care lucreaza cei mai multi romani sunt Italia, Spania, Marea Britanie si, mai nou, Portugalia si Germania. Ca sa-i responsabilizeze pe parinti, Guvernul a aprobat anul trecut un proiect de lege prin care cei care pleaca la munca in strainatate trebuie sa anunte serviciul de asistenta sociala cu 40 de zile inainte de a parasi tara. De asemenea, autoritatile trebuie sa stie clar in grija cui ramane cel mic pe perioada absentei. Desi bun, proiectul e blocat in Parlament.
"Trebuie sa fie constienti ca nu pot lasa copilul in voia sortii. Si indiferent ca pleaca cu contract de munca sau fara, are obligatia sa notifice", spune Elena Tudor, director la Protectia Copilului.
Pentru ca acesti copii sa nu devina infractori ori sa ingroase randurile analfabetilor, Asociatia Salvati Copiii a dezvoltat programul "Crestem impreuna", in cadrul caruia s-au infiintat 16 centre in tara. Acolo, profesorii si psihologii incearca sa tina locul parintilor. Ii ajuta pe cei mici la teme, ii asculta si ii duc in excursii.