Danut Capatana, fostul manager al Spitalului de Urgenta Constanta, condamnat la 13 ani si 4 luni de inchisoare
Danut Capatana, fost manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucuresti la 13 ani si 4 luni inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni de spalare de bani si a cinci infractiuni de luare de mita.
Decizia nu este definitiva.
Danut Capatana mai are o condamnare de 4 ani si 4 luni inchisoare, data in august 2016 de Tribunalul Constanta, intr-un dosar in care este acuzat ca a fraudat un contract de concesiune a serviciului de productie, distributie si monitorizare a oxigenului medical din spital.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fostul manager a fost trimis in judecata de DNA in august 2016, alaturi de Constantin Virgil Ivan, director general al unei societati, precum si persoanele juridice SC Picus Consulting SRL (firma controlata de Danut Capatana) si SC Performance Profile SRL (fosta SC Rusmap Consulting SRL, avand ca actionar si administrator pe Danut Capatana).
Potrivit DNA, in perioada iulie 2009 - mai 2016, in calitate de manager al spitalului, Capatana a pretins, de la mai multi reprezentanti de firme, sume de bani in cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD si peste 4,7 milioane lei, din care a primit in total aproape 198.000 euro, 28.000 USD si peste 4,7 milioane lei.
"Banii au fost primiti atat in mod direct, cat si prin intermediul SC Picus Consulting si patru firme off-shore detinute de inculpat sau de amici ai acestuia, in schimbul incheierii, derularii in bune conditii si platii la timp a facturilor aferente contractelor incheiate intre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta cu acele societati. Aceste contracte vizau achizitia de servicii IT si ulterior de mentenanta IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajatilor spitalului, servicii medicale constand in analize de laborator.
Sumele achitate cu titlu de mita au fost virate de reprezentantii societatilor care au incheiat contracte cu spitalul in conturile SC Picus Consulting si al firmelor off-shore, in baza unor contracte de prestari servicii de consultanta fictive", sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, din totalul banilor primiti cu titlu de mita, peste 4,7 milioane lei au provenit de la Virgil Ivan, fiind remisi in perioada iulie 2009 - mai 2016, in vederea derularii in bune conditii a doua contracte si a platii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plati lunare aferente unor servicii de consultanta neefectuate.
"Capatana si-a inceput activitatea infractionala imediat dupa numirea sa in functia de manager.
Atunci, profitand de faptul ca, anterior, detinuse functia de manager la o societate cu activitate in domeniul medical, el a negociat cu directorul general al acelei societati, Virgil Ivan, mentinerea unui contract incheiat anterior intre firma si SC Picus Consulting, prin care Capatana isi incasa salariul aferent functiei de manager. In schimbul acestor sume de bani, Capatana se angaja ca vor fi achitate la timp facturile pe care spitalul le emitea catre aceasta firma si ca imaginea societatii va fi protejata pe plan local, in contextul in care inculpatul stia ca firma de servicii medicale dorea sa-si extinda activitatea in judetul Constanta", mai spune DNA.
Ulterior, in perioada 2010 - 2011, activitatea infractionala a lui Capatana s-a extins, el propunand colaboratorilor apropiati care detineau societati incheierea unor contracte de consultanta fictive cu anumite firme off-shore, in schimbul facilitarii incheierii/ mentinerii/ reinnoirii contractelor cu spitalul, platii la timp a facturilor si derularii fara incidente a acestora.
"Toate firmele de la care inculpatul a pretins si primit mita in prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai caror reprezentanti ii cunoscuse, asigurandu-se astfel ca riscul unui eventual denunt este minim, fapt confirmat de perioada lunga in care si-a derulat activitatea infractionala.
Initial, inculpatul a incasat sumele reprezentand mita in conturile a doua firme de tip off-shore indicate de un prieten al sau, iar din 2011, el a incasat sumele reprezentand mita printr-o firma off-shore la care devenise actionar.
La sfarsitul anului 2013, inculpatul a mai infiintat inca o firma off-shore prin intermediul unei persoane din familie. Ulterior, din banii primiti drept mita, o parte au fost virati catre SC Performance Profile, iar alta parte au fost retrasi, fiind folositi pentru achizitionarea a diverse bunuri si servicii (locuinte, excursii in strainatate)", mai arata procurorii.
Contractele de consultanta incheiate de Capatana cu societatile care dadeau mita mascata erau similare, iar aceleasi rapoarte de consultanta intocmite in vederea justificarii sumelor de bani se livrau catre mai multe firme, mentioneaza DNA.
Sursa: Agerpres
Etichete: manager, mita, condamnare, spalare de bani, infractiuni, danut capatana,
Dată publicare:
15-12-2016 21:07