Managerul "spitalului gandacilor" din Constanta, retinut dupa un flagrant. Venise special la Bucuresti pentru a lua mita
Directorul Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatana, ar fi fost prins in flagrant cand lua mita in Bucuresti. Managerul a fost ridicat de procurorii anticoruptie si dus la DNA pentru audieri, iar apoi retinut miercuri seara.
UPDATE 21:00 Danut Capatana a iesit de la DNA si a primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Comunicatul DNA il puteti citi mai jos.
Soarta managerului Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatana, pare sa fie pecetluita. Procurorii lucreaza la ordonanta prin care va fi retinut pentru 24 de ore. El a fost prins in flagrant in timp ce primea de la un om de afaceri 10.000 de euro, bani pe care i-ar fi pretins drep comision in cadrul unui contract de mentenanta a echipamentelor IT.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii au primit un pont in acest sens, astfel incata Capatana a fost monitorizat atent si in final prins in flagrant.
Este vorba despre spitalul care in 2014 a devenit celebru dupa ce pe retelele sociale au aparut imagini cu saloane pline de gandaci. La momentul respectiv, Capatana sustinea ca ar fi adus cineva insectele in spital – insa chiar in timpul conferintei de presa a aparut un gandac. Reprezentantii ministerului Sanatatii i-au luat atunci apararea directorului.
Un an mai tarziu, mamele copiilor care au fost internati de-a lungul timpului in sectia de pediatrie, protestau pe scarile spitalului. O femeie a fost filmata atunci cun un sobolan in mana: "Aceasta este mascota spitalului, pe care eu l-am mai numit si lagarul Constantei", spunea ea.
Despre mizerie, gandaci si sobolani, acelasi director avea o explicatie care sfida realitatea: ca exista un plan de dezinfectie iar sobolanii – pur si simplu nu sun reali. Acum, directorul spitalului da explicatii DNA in legatura cu banii pe care i-ar fi primit drept mita. Ce contract avantajos a semnat si in interesul cui, vor lamuri procurorii.
Comunicatul DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 18.05.2016, a inculpatului
CĂPĂTINĂ DĂNUT, manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2011 – 2015, intre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, reprezentat de inculpatul Capatina Danut, si o societate comerciala s-au incheiat un acord cadru si mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constand efectiv in: oferirea suportului informatic pentru managementul activitatii (licente de aplicatii si diferite programe), disponibilitate volum de calcul si stocare date, asigurarea serviciilor de consultanta de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanta, configurarea si adaptarea in functie de nevoile specifice ale spitalului si instruirea utilizatorilor.
Valoarea totala a serviciilor ce urmau a fi prestate in cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fara TVA) - aproximativ 139.200 euro (fara TVA)/an.
In acelasi context, pentru „buna derulare” a contractelor si pentru a nu exista intarzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Capatina Danut a pretins si primit, lunar, cu titlu de mita, de la reprezentantii firmei respective (denuntatori in cauza) initial suma 2.300 euro, majorata ulterior la 2.900 euro.
Platile s-au facut, la indicatia inculpatului Capatina Danut, in baza unor contracte de „consultanta” incheiate de societatea respectiva cu doua companii offshore, ce apartineau managerului unitatii medicale, desi firma respectiva nu a beneficiat niciodata de asemenea de servicii.
Astfel, in perioada 2012 - august 2015, inculpatul Capatina Danut a primit in modalitatea de mai sus suma totala de 77.412 euro la care se mai adauga 8.000 euro primiti cash.
In cursul lunii aprilie 2016, in contextul in care aceeasi societate comerciala se afla in negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenta Constanta in vederea incheierii unui nou contract, cu ocazia unei intalniri, inculpatul Capatina Danut i-a amintit unuia dintre denuntatori faptul ca mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.
Dupa ce au cazut de acord cu privire la suma si modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, platibila cash si in rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/luna, fata de procentul de 15% pretins anterior.
La data de 18 mai 2016, inculpatul Capatina Danut a fost surprins in flagrant de catre procurorii anticoruptie dupa ce a primit de la persoana denuntatoare o transa din „datoria” pretinsa, respectiv 10.000 euro.
Inculpatului Capatina Danut i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
La data de 19 mai 2016, inculpatul Capatina Danut urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Mentionam ca, la data de 4 noiembrie 2014, Capatina Danut, in aceeasi calitate de manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in sarcina sa retinandu-se savarsirea unei infractiuni de tentativa la abuz in serviciu, in legatura cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de productie, distributie si monitorizare oxigen medicinal (comunicat nr. 1570/VIII/3 din 4 noiembrie 2014).
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, mita, sanatate, spitalul judetean constanta, gandaci, flagrant, comision, danut capatana,
Dată publicare:
18-05-2016 17:56