Dacă nu plătesc impozit pe voucherele de 500 de lei, ar putea primi amendă 500 de lei
Situaţie confuză pentru cei 30 de mii de bucureşteni care au primit vouchere pentru biciclete noi de la Primăria Capitalei. ANAF îi anunţă acum că ar trebui să plătească impozit de 10%, adică 50 de lei.
Unii nu ştiu ce au de făcut, mai ales că acest program al primăriei a avut două regulamente, însă numai unul precizează că suma este impozabilă. Mai mult, unii experţi chiar contrazic ANAF.
30.000 de bucureşteni au primit vouchere de 500 de lei pentru o bicicletă nouă, prin programul Biciclişti în Bucureşti, aprobat în anul 2017 de consiliul general al Primăriei Capitalei.
Acum, ANAF îi informează pe benficiari că trebuie să dea înapoi 50 de lei, adică 10% din sumă.
Reacție ANAF
„Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară şi se impozitează prin depunerea declarației unice de către beneficiarul veniturilor, în anul următor celui de realizare a venitului”, se arată într-un răspuns al ANAF.
Ce spunea regulamentul programului
Primele 5.000 de vouchere au fost distribuite în 2017.
„Eu consider acest voucher un cadou pentru care deja s-a plătit impozit. Nu a scris nimic în regulament despre acest aspect, prin urmare nu mă simt obligat să plătesc impozit”, spune Ionuț Dipse, beneficiar.
Cum programul a avut succes, alte 25.000 de vouchere au fost acordate ulterior, în 2018.
De această dată, regulamentul a fost modificat şi preciza că beneficiarul este obligat să plătească şi impozitul rezultat.
„Pe voucher scria că aplicarea discountului se face conform regulamentului. Făcea trimitere către regulamentul afişat pe site-ul primăriei. Teoretic, oamenii ar fi trebui să se informeze şi să citească regulamentul înainte de a lua acest voucher, dar au fost bâjbâieli ale primăriei între anii 2017 şi 2018”, a declarat Mihai Denes, Federația Bicicliștilor din România.
Aşadar, conform ANAF, cei care au primit vouchere ar trebui să precizeze acest lucru în declaraţia unică pe care o pot depune virtual până pe 31 iulie, cel târziu, şi să plătească impozitul. Iar cei care nu fac acest lucru risca o amendă de până la 500 de lei.
Ce spun experții în fiscalitate
Unii experţi în fiscalitate spun însă altceva.
„Din punctul meu de vedere, aceşti oameni nu au obligaţia să depună declaraţia unică pentru impozitul pentru vouchere de la primărie pentru biciclete. Nu sunt sume impozabile pentru că sunt asimilate unor subvenţii date în cadrul unor programe cu caracter social şi Codul Fiscal, articolul 62, nu stabileşte impozitarea. Dimpotrivă, spune că sunt venituri neimpozabile”, a declarat Adrian Benta, expert fiscal.
Prin analogie, nici alte vouchere acordate de primărie, precum cel pentru rechizite, pentru ochelari sau pentru fertilizare în vitro nu ar trebui să fie impozabile, mai spun experţii fiscal.
Reacția Primăriei Capitalei
„Referitor la informaţiile 'de ultima ora' vehiculate în spaţiul public potrivit cărora beneficiarii voucherelor distribuite de Primăria Capitalei prin programul "Biciclişti în Bucureşti" trebuie să plătească impozit pentru acestea, Primăria Capitalei face următoarele precizări:
Potrivit legislaţiei în vigoare, (art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal), persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de către Primăria Municipiului București, au obligația declarării veniturilor. Deşi Primăria Capitalei a făcut toate demersurile pentru a acoperi plata a acestui impozit, (printr-o serie de corespondenţe cu Ministerul de Finanţe), autoritatea centrală a decis ca beneficiarii voucherelor trebuie să plătească impozit conform legii, cu o cotă de aplicare pentru impozitul obținut, respectiv 10%.
Mai mult decât atât, la momentul înscrierii participanților în proiect, aceștia au luat act de cunoașterea și respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligația de declarare a venitului aferent voucherului și a plății impozitului realizat.
Concret, Primăria Capitalei a iniţiat proiectul „Biciclişti în Bucureşti” având ca scop încurajarea cetăţenilor de a adopta un stil de viaţă sănătos, prin folosirea mijloacelor de transport alternative nepoluante care reprezintă o componentă importantă a politicii publice de mediu, cu efecte benefice directe asupra descongestionării traficului şi reducerii nivelului de poluare.
Demarat ca un proiect pilot, Primăria Capitalei a întreprins toate demersurile necesare către autoritățile competente în vederea obținerii unui punct de vedere legat de regimul fiscal aplicabil voucherelor acordare în cadrul proiectului.
În acest sens, PMB a formulat o solicitare către Ministerul Finanțelor Publice în vederea clarificării situației. În răspunsul formulat de către Ministerului de Finanțe este precizat faptul că în contextul reglementărilor fiscale în vigoare, respectiv prevederile art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare “persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de către Primăria Municipiului București, au obligația declarării veniturilor”.
Urmare a răspunsului formulat de către Minister, Primăria Muncipiului București a revenit cu o propunere privind posibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, și totodată, eliminarea obligativității depunerii de către fiecare beneficiar a declarației privind venitul realizat, în scopul sprijinirii participanților la proiect. Propunerea aplicării reținerii la sursă a impozitului pe venit NU a fost acceptată, urmând ca propunerea să fie analizată la următoarele modificări a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.
Având în vedere mențiunile formulate de către Ministerul de Finanțe, în elaborarea Regulamentului privind acordarea de vouchere în cadrul proiectului „Biciclişti în Bucureşti” s-a ținut cont de aspectele ce țin de plată impozitului și a fost stipulată ca și condiție de utilizare a voucherului,“utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare”, conform art. 24, cap. 6 din Regulamentul proiectului.
Referitor la valoarea impozitului datorat de către beneficiarii de vouchere, conform prevederilo legale stipulate în Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, la Cap. X “Venituri din altesurse”, Art. 116 “Declararea, stabilirea și plata impozitului pentru unele venituri din alte surse”, este stipulată modalitatea de depunere a declarației, precum și cota de aplicare pentru impozitul obținut, respectiv 10%.
În ceea ce privește alte proiecte/programe derulate la nivelul Primăriei Muncipiului București și implementate de către Direcția de Mediu, în cadrul „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”,viitorii beneficiari de eco-vouchere, persoane fizice, respectiv veniturile obținute se circumscriu prevederilor art. 62, lit. f) din Legea 227/2015 privindCodul Fiscal, potrivit căruia nu sunt impozabile “veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal”.
Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primăria Capitalei, menţionăm că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea NU se impozitează”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, impozite, vouchere, biciclete, bucuresteni,
Dată publicare:
16-04-2019 18:18