Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut

Ultima actualizare: 18-01-2019 20:04

Programul ”Rabla pentru Electrocasnice” are efecte neaşteptate. Cei care au luat vouchere pentru electrocasnicele vechi sunt nemulţumiţi că unele aparate s-au scumpit peste noapte.

Însă reprezentanţii magazinelor susţin că acestea sunt excepţii care au ieşit din promoţiile existente. Dar nu sunt singurele probleme apărute. Unele magazine, de pildă, au refuzat să transporte produsele în alte judeţe, spune Administraţia Fondului de Mediu, care promite să îmbunătăţească programul.

Fondurile pentru Programul ”Rabla pentru Electrocasnice” s-au epuizat la nici două săptămâni de la lansare.

În total, au fost rezervate prin aplicaţia Administraţiei Fondului de Mediu 57.000 de tichete, din care au fost folosite însă doar 13.000.

Cele mai căutate au fost maşinile de spălat, pentru care reducerea era de cel mult 300 de lei. Urmează frigiderele, care beneficiau de o reducere de până la 400 de lei şi aparatele de aer condiţionat, cu 300 de lei reducere.

Rabla pentru electrocasnice
Tichete rezervate - 53.000
Tichete utilizate - 13.000
Mașini de spălat - 8.500
Frigidere - 3.700
Aparate de aer condiționat - 800

O explicaţie ar fi că durata programului a fost prea scurtă, iar tichetele nefolosite nu au expirat, astfel încât să poată fi rezervate de alţi doritori.

Alta, că oamenii nu au mai avut bani. Unii s-au plâns şi că preţurile aparatelor au fost mai mari după ce s-a lansat programul şi bănuiesc că au fost crescute artificial. Reprezentanţii magazinelor spun că nici vorbă de aşa ceva.

Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale: "Au mai auzit că au mai fost și astfel de situație. Bine ar fi să vadă dacă nu sunt într-o promoție. Este o eroare făcută de clientul respectiv când aparatul se afla într-o promoție, iar apoi produsul s-a întors la prețul inițial."

Administraţia Fondului de Mediu spune că a primit şi alte plângeri.

Cornel Brezuica, președintele Administrației Fondului de Mediu: "Au fost reclamații de genul că anumiți furnizori nu au vrut să vândă în București - Ilfov. Nu este corect, dar şi că diferă prețurile afișate pe internet și pe pagina comerciantului."

Aceste confuzii nu vor apărea în următoarea etapă a programului, promit oficialii, care vor cere magazinelor să informeze corect clienţii.

Administraţia Fondului de Mediu analizează să modifice Programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. De anul viitor nu se va limita numai la frigidere, mașini de spălat haine și aparate de aer condiționat. Pe lista scurtă a autorităților sunt mașinile de spălat vase.

Ca să beneficiaţi de tichete Rabla trebuie să daţi la schimb un aparat vechi. Tichetele care au rămas nefolosite în această etapă a programului Rabla vor fi reportate pentru următoarea ediţie, care ar putea începe în primăvară. De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, electrocasnicele mari se scumpesc aproape anual.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO