Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut

×
Codul embed a fost copiat

Programul ”Rabla pentru Electrocasnice” are efecte neaşteptate. Cei care au luat vouchere pentru electrocasnicele vechi sunt nemulţumiţi că unele aparate s-au scumpit peste noapte.

Însă reprezentanţii magazinelor susţin că acestea sunt excepţii care au ieşit din promoţiile existente. Dar nu sunt singurele probleme apărute. Unele magazine, de pildă, au refuzat să transporte produsele în alte judeţe, spune Administraţia Fondului de Mediu, care promite să îmbunătăţească programul.

Fondurile pentru Programul ”Rabla pentru Electrocasnice” s-au epuizat la nici două săptămâni de la lansare.

În total, au fost rezervate prin aplicaţia Administraţiei Fondului de Mediu 57.000 de tichete, din care au fost folosite însă doar 13.000.

Cele mai căutate au fost maşinile de spălat, pentru care reducerea era de cel mult 300 de lei. Urmează frigiderele, care beneficiau de o reducere de până la 400 de lei şi aparatele de aer condiţionat, cu 300 de lei reducere.

Citește și
Programul Rabla pentru electrocasnice
Programul “Rabla” pentru electrocasnice. Ce aparate se pot cumpăra cu voucherele de la stat

Rabla pentru electrocasnice
Tichete rezervate - 53.000
Tichete utilizate - 13.000
Mașini de spălat - 8.500
Frigidere - 3.700
Aparate de aer condiționat - 800

O explicaţie ar fi că durata programului a fost prea scurtă, iar tichetele nefolosite nu au expirat, astfel încât să poată fi rezervate de alţi doritori.

Alta, că oamenii nu au mai avut bani. Unii s-au plâns şi că preţurile aparatelor au fost mai mari după ce s-a lansat programul şi bănuiesc că au fost crescute artificial. Reprezentanţii magazinelor spun că nici vorbă de aşa ceva.

Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale: "Au mai auzit că au mai fost și astfel de situație. Bine ar fi să vadă dacă nu sunt într-o promoție. Este o eroare făcută de clientul respectiv când aparatul se afla într-o promoție, iar apoi produsul s-a întors la prețul inițial."

Administraţia Fondului de Mediu spune că a primit şi alte plângeri.

Cornel Brezuica, președintele Administrației Fondului de Mediu: "Au fost reclamații de genul că anumiți furnizori nu au vrut să vândă în București - Ilfov. Nu este corect, dar şi că diferă prețurile afișate pe internet și pe pagina comerciantului."

Aceste confuzii nu vor apărea în următoarea etapă a programului, promit oficialii, care vor cere magazinelor să informeze corect clienţii.

Administraţia Fondului de Mediu analizează să modifice Programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. De anul viitor nu se va limita numai la frigidere, mașini de spălat haine și aparate de aer condiționat. Pe lista scurtă a autorităților sunt mașinile de spălat vase.

Ca să beneficiaţi de tichete Rabla trebuie să daţi la schimb un aparat vechi. Tichetele care au rămas nefolosite în această etapă a programului Rabla vor fi reportate pentru următoarea ediţie, care ar putea începe în primăvară. De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, electrocasnicele mari se scumpesc aproape anual.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Începe programul ”rabla pentru electrocasnice”. Ce valoare vor avea voucherele
Începe programul ”rabla pentru electrocasnice”. Ce valoare vor avea voucherele

De miercuri începe "Rabla pentru electrocasnice", program finanţat de Ministerul Mediului.

Programul “Rabla” pentru electrocasnice. Ce aparate se pot cumpăra cu voucherele de la stat
Programul “Rabla” pentru electrocasnice. Ce aparate se pot cumpăra cu voucherele de la stat

Peste 60.000 de echipamente electrice şi electronice de uz casnic folosite vor fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie.

Mai mulţi bani pentru românii care vor să îşi ia maşini
Mai mulţi bani pentru românii care vor să îşi ia maşini "verzi". Planul Guvernului

Executivul vrea să modifice programul ''Prima Maşină'', ca să dea un nou impuls pieţei auto, în preajma Sărbătorilor.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.