Cuțite, tirbuşoane și ciocane de șnițele, luate de români în bagajul de mână din avion


Ultimul update: Vineri 05 Iulie 2019 07:07
Data publicarii: Joi 04 Iulie 2019 19:24
Categorie: Stiri actuale

Cuţite, ciocan de şniţel, butelii de camping, şurubelniţe, tirbuşoane sau piese auto. Sunt doar câteva dintre lucrurile găsite în ultimele două săptămâni în bagajele de mână ale românilor care au plecat în vacanţă cu avionul.

Unele nu sunt acceptate, nici măcar în valiza de cală. Iar dacă plecaţi de pe un aeroport din România, în lunile de vară, trebuie să aveţi multă răbdare. În iunie, aproape jumătate dintre zboruri au avut întârzieri.

Angajat aeroport: "Începând de la butelii pentru gătit, diverse piese pentru maşini, bielete, şurubelniţe, artificii."
Reporter: "Toate au fost găsite în bagajele de mână?
Angajat aeroport: "Da!"

Mulţi turişti şi-au luat cu ei în bagajele de mână sute de obiecte din categoria "interzise" sau "periculoase". Au fost nevoiţi să le lase la punctul de securitate.

Mulţi dintre cei care aleg să îşi pună în bagaje cuţite sau alte unelte ascuţite de fapt îngreunează timpii de aşteptare pentru că ei sunt controlaţi mult mai amănunţit, şi asta duce automat la aglomerări. În plus agenţii de la Securitate aruncă zilnic zeci de litri de alcool şi alte lichide.

Lichidele, cremele, sau gelurile care depăşesc 100 de ml pot fi transportate doar în bagajul de cală. Iar medicamentele în recipiente mai mari de 100 de ml trebuie să fie însoţite de reţeta. Doar mâncarea copiiilor face excepţie.

Călători: "Mâncarea fetiţei, cu asta am voie, în schimb cu lichide nu am voie."
Reporter: "Le-aţi pus în valiză mare?"
Călători: "Da."
Reporter: Aţi mai păţit şi altă dată când aţi mers cu avionul?"
Călători: "Da. Cu alimente"

Călători: "Apa. Forfecuţe de unghii."
Reporter: "N-aţi ştiut şi..."
Călători: "Da, din greşeală, n-am ştiut prima dată."
Reporter: "Şi aţi abandonat la poartă?"
Călători: "Da, le-am aruncat imediat".

O parte din obiectele interzise în avion pot fi transportate totuşi în bagajele de cală, dar fiecare companie aeriană are propria politică. Aşa că cel mai bine este să sunaţi operatorul de zbor înainte de a pleca în vacanţă.

În plus, din cauza bateriilor care pot pune în pericol siguranţa zborului, majoritatea companiilor aeriene interzic transportul dispozitivelor electrice de mobilitate, de tip "x-board".

Iar la altele, ţigările electronice nu pot fi transportate în bagajul de cală. Există însă şi reguli mai drastice dacă zburaţi spre Statele Unite ale Americii cu companii aeriene din Orientul Mijlociu. Laptopurile, tabletele şi alte dispozitive electronice mari trebuie puse în valiza de cală.

În schimb dacă zburaţi spre Orientul Mijlociu, în ţări precum Turcia sau Emiratele Arabe - toate aparatele electronice trebuie puse în bagajul de mână. Atenţie mare şi la produsele din tutun sau alcool.

Iuliu Pop, director operaţional Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca: "Sunt limitate produse din tutun la două pachete de persoană. Alcool, un litru de persoană. Doar bijuterii de uz personal."

Înarmaţi-vă şi cu multă răbdare dacă zburaţi în această perioadă. Potrivit unui studiu AirHelp, în 2018, românii au pierdut .2500 de ore de vacanţă - după ce peste 5.000 de aeronave au decolat cu întârzieri mai mari de 15 minute.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Cum se va moderniza aeroportul Otopeni, pentru a face față fluxului mare de turiști
Control automat al paşapoartelor, la Otopeni. Când vor fi instalate aparatele
Cărăuş de droguri, prins pe Otopeni. Câtă cocaină aducea din Brazilia în stomac
VIDEO PROTVPLUS.RO