Cumpărăturile „pe caiet” sunt din nou la modă. Tot mai multe magazine pun la dispoziție serviciul „buy now, pay later”
Cumpărăturile „pe caiet” - pe care unii români le făceau în trecut sunt din nou la modă dar au căpătat altă formă.
Tot mai multe magazine pun la dispoziția clienților serviciul „buy now, pay later” - adică „cumpără acum și plătește, mai tâziu”.
Iar cum soluția nu presupune un drum până la bancă pentru obținerea unui card de cumpărături ci totul se face pe pagina de internet a comerciantului o categorie tot mai mare de români apeleză la ea.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doar un singur magazin online spune că vinde prin acestă metodă produse în valoare... de 6 milioane de lei în fiecare lună.
Acest magazin on-line susține că în fiecare lună are peste 3 mii de clienți care cumpără un produs și îl plătesc mai târziu, de pildă, când le intră salariul. Valoarea unei comenzi medii este două mii de lei.
Femeie: „Am luat un aspirator”.
Femeie: „Televizoare, mașini de spălat.”
Conceptul „cumpără acum, plătește mai târziu” este comparabil cu plata „pe caiet”, de altă dată.
Soluția de plată alternativă a fost adoptată de magazine ca să își crească vânzările și să aibă mai mulți clienți. Clienții care apelează la ea sunt - în primul rând - dintre cei care nu au un card de cumpărături ori de credit și li se pare complicat să obțină unul.
Cosmin Dărăban, Reprezentant Platformă Comerț Online:„Timpul foarte rapid prin care se facilitează accesul la banii respectivi. Îți introduci număr de telefon, poza cu buletin și se întâmpla foarte rapid.”
Această metodă de a face cumărături are însă și dezavantaje.
Există o limită a sumei pe care o puteți cheltui și dacă nu plătiţi „mai târziu” la data la care ați promis, toată sumă sau în rate, vi se vor adăuga dobânzi.
Iar dacă vă gândiți să „uitați” să plătiți, veți ajunge mai întâi pe o listă neagră a companiilor care oferă acest serviciu iar un executor vă va căuta să recupereze banii.
Raluca Radu, Reprezentant Magazin Online: „Din experiența de pe alte piețe din Europa Centrală și de Est am văzut că astfel de metode au o rată de adopţie bună undeva la 20 la sută din totalul plăților online cu cardul.”
Sistemul „cumpără acum, plătește mai târziu” este şi criticat. Sunt voci care spun că el facilitează cumpărăturile din impuls.
Mara Eliza Barza, Specialist în Comunicare: „Uneori putem fi tentați să cumpărăm mai mult decât este cazul la final tot noi cumpărăm, chiar dacă plătim acum sau peste 30 de zile."
Altfel spus, dacă atuci când navigați pe internet apare o reclamă la un produs pe care îl puteți plăti mai târziu - gândiți-vă de două ori înainte de a face achiziția. Și nu îl cumpărați dacă - în realitate - nu vi-l permiteți.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cumparaturi, cumparaturi online, caiete,
Dată publicare:
03-02-2024 17:29