Sumele donate pentru "Cumintenia Pamantului" vor fi restituite pana la 31 decembrie 2017. Reactia avocatului proprietarilor

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul si-a recunoscut esecul si a aprobat procedura prin care vor fi inapoiati banii celor care au crezut ca "Brancusi poate fi al nostru" si au facut donatii pentru "Cumintenia pamantului".

Opera lui Brancusi nu va fi cumparata de stat, care nu a reusit sa adune suma necesara. In tabara opusa, proprietarii sculpturii spun ca ar putea da statul in judecata pentru un prejudiciu de 9 milioane de euro. Peste 100.000 de persoane au facut donatii pentru cumpararea operei lui Brancusi "Cumintenia Pamantului". S-au strans insa de aproape 10 ori mai putini bani decat suma de 11 milioane de euro ceruta de proprietari. Cei mai multi au donat prin SMS-uri, iar acestia isi vor primii banii inapoi automat, pe factura telefonica.

Liviu Iolu, purtator de cuvant al Guvernului:"Pentru restituirea sumelor incasate din SMS-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa Ministerul Culturii va incheia acorduri scrise cu cei 4 operatori de telefonie mobila care au participat la strangerea de fonduri."

Desi statul nu are bani pentru sculptura, proprietarii acesteia sustin ca statul trebuie sa o cumpere, asa cum s-a angajat printr-un act semnat in martie. Daca viitorul guvern nu va gasi o solutie pentru cumpararea "Cuminteniei", proprietarii pot sa dea statul in judecata. Initial, Cumintenia Pamantului a fost scoasa la vanzare in 2014 pentru 20 de milioane de euro, dar proprietarii au redus pretul la 11 milioane. Pentru ca face parte din tezaurul national, sculptura nu poate fi scoasa din tara, ceea ce ingreuneaza cumpararea ei de catre un strain.

Reactia avocatului proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului"

“Urmeaza sa avem o discutie cu viitorul ministru al culturii sa vedem daca intelege sa respecte obligatiile pe care si le-a asumat statul roman prin Ministerul Culturii la 14 martie 2016. La acea data Ministerul Culturii in calitate de reprezentat al statului a mentionat in scris ca statul exercita dreptul de preemtiune si poate sa ofere suma de 11 milioane de euro. Chiar daca in acest moment s-a luat hotararea de a se restitui banii stransi din subscriptii asta nu inseamna ca statul va hotari sa nu mai achizitioneze sculptura; statul va trebui sa gaseasca o alta sursa de finantare. Sunt doua variante: fie statul o cumpara si va avea sculptura in prorietate, fie risca un proces in care proprietarii pot cere un prejudiciu estimat la 9 milioane de euro. Adica statul ar fi obligat de instanta sa plateasca 9 milioane de euro fara a avea sculptura in proprietate. Cred ca e mai convenabila prima optiune” a spus pentru ProTV avocatul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", Bogdan Grabowski.

Citește și
cumintenia pamantului
Blocaj total pentru "Cumintenie". Ce vor face proprietarii dupa ce Guvernul a pierdut si cele 5 mil. de euro alocate initial
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Guvernul a stabilit mecanismul de restituire a donatiilor

”Guvernul a stabilit printr-o hotarare mecanismul de restituire a acestor donatii in conditiile in care OUG 10 din 2016 prevede faptul ca, in situatia in care statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber pana la 31 octombrie 2016, sumele colectate se restituie donatorilor”, a declarat Liviu Iolu.
El a precizat ca hotararea adoptata de Guvern stabileste conditiile, etapele si termenele pentru procedura de restituire a donatiilor, precum si modelul cererii de restituire si, de asemenea, reglementeaza modalitatea de suportare a comisioanelor, precum si a diferentelor de curs valutar aferente restituirii donatiilor, care vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii, relateaza news.ro.

”Sumele colectate in lei vor fi restituite pe baza de ordin de plata din contul de disponibilitati deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului si/sau din conturile in lei deschise la institutiile de credit. Sumele colectate in valuta vor fi restituite pe baza de ordin de plata din conturile in valuta deschise de Ministerul Culturii la institutiile de credit”, a aratat Iolu.

Totodata, sunt stabilite mecanismele de restituire a donatiilor facute prin intermediul companiilor de telefonie mobila. Astfel, pentru restituirea sumelor incasate din SMS-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa, Ministerul Culturii va incheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobila si cu integratorul tehnic, intrucat operatorii de telefonie mobila au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de incasare efectiva a banilor si transferul lor in conturile Ministerului Culturii.

De asemenea, in cazul sumelor de bani provenind din SMS-uri si din numerele liniilor de telefonie fixa neincasate pana la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate catre Ministerul Culturii, urmand a fi returnate catre donatori direct de catre operatorii de telefonie mobila. Returnarea se va face in baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobila si de la integratorul tehnic, lista care va cuprinde numarul de telefon de la care a fost facuta donatia prin SMS si data tranzactiei donatiei prin SMS. ”Pentru donatiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se calculeaza si se face returnarea sumei catre donatorul final este cel din data rectificarii pe factura/bonusarea la numarul de telefon in cazul cartelei prepaid”, a mai afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Pentru situatia donatorilor care nu pot fi identificati - spre exemplu, in cazul donatiilor efectuate in numerar la ghiseele bancilor sau prin intermediul automatelor bancare care accepta numerar pentru efectuarea unei plati, donatiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat - se prevede posibilitatea ca acestia sa depuna la Ministerul Culturii, inclusiv prin posta electronica, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevazut in anexa Hotararii de Guvern. Cererea poate fi depusa pana la data de 31 octombrie 2017. Potrivit Executivului, cererea de restituire va fi insotita de copii ale documentelor de plata ale solicitantilor si trebuie sa contina urmatoarele elemente: denumirea solicitantului; codul de inregistrare fiscala / CNP; domiciliul solicitantului; suma solicitata la restituire; codul IBAN aferent contului in care se solicita restituirea; banca la care este deschis contul in care se solicita restituirea sumei; documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate in original; numarul de telefon la care poate fi contactat si numarul de telefon folosit la donarea sumei prin SMS, dupa caz.

Ministerul Culturii verifica respectarea tuturor obligatiilor pentru efectuarea platii, urmand ca in termen de 60 de zile de la depunerea cererii sa fie restituite sumele donate. Ministerul Culturii va comunica public pe pagina proprie de internet si pe pagina Guvernului, precum si pe alte cai mediatice calendarul restituirii sumelor donate, pe etape si pe categorii de donatori.

De asemenea, este reglementata si situatia persoanelor fizice sau juridice care au facut donatii si nu doresc restituirea acestora. Aceste persoane isi pot exprima optiunea, in mod expres, in scris, catre Ministerul Culturii, pana la data de 31 martie 2017.
Sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice si-au exprimat optiunea de renuntare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificati indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donatiei, pana la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat.

Donatiile incasate prin intermediul persoanelor juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ cu care Ministerul Culturii a incheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, pot fi restituite in mod direct donatorilor fie de catre aceste persoane juridice, pe baza acordului incheiat cu Ministerul Culturii, fie in mod direct de catre Ministerul Culturii. Comisioanele precum si diferentele de curs valutar aferente restituirii donatiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

La campania publica pentru achizitionarea operei sculptorului Constantin Brancusi au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectata suma de 1.273.668 euro.


 

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
Ce vrea Guvernul sa faca cu banii pentru Cumintenia Pamantului. Cererile pot fi trimise pana pe 31 martie 2017
Ce vrea Guvernul sa faca cu banii pentru Cumintenia Pamantului. Cererile pot fi trimise pana pe 31 martie 2017

Sumele donate pentru achizitionarea de catre stat a sculpturii ”Cumintenia Pamantului” care nu vor fi restituite vor deveni venituri la bugetul de stat, potrivit unei Hotarari de Guvern.

Blocaj total pentru
Blocaj total pentru "Cumintenie". Ce vor face proprietarii dupa ce Guvernul a pierdut si cele 5 mil. de euro alocate initial

Guvernul trebuie sa le restituie romanilor banii donati pentru Cumintenia Pamantului. Ba mai mult, Ministerul Culturii a pierdut miercuri, la rectificarea bugetara si primele 5 milioane de euro alocate initial de la bugetul de stat.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.