Cum vor arăta după 15 Mai vizitele la medicul stomatolog
Aveți nevoie de tratament pentru o simplă carie? Din 15 mai, când se redeschid cabinetele dentare, o simplă carie va fi programată la finalul programului.
Simplul detartraj nu o să mai fie simplu, ci realizat doar cu intrumente manuale și cu anestezie.
Între pacienți, va exista cel puțin 20 de minute distanță, timp în care echipa trebuie să țină geamul larg deschis și să dezinfecteze suprafețele.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Dar vine vara și sigur cabinetele vor folosi aparate de aer condiționat. Aparatele simple rețin și recirculă coronavirusul.
Și pentru acestea, în documentul propus de Colegiul Medicilor Stomatologi, care trebuie însă aprobat de către autorități, nu sunt descrise măsuri de igienă.
În cele 20 de minute de pauză între pacienți se sterilizează suprafețele de lucru, personalul își schimbă complet echipamentul de protecție și se deschide larg geamul. Din 15 mai, dacă aveți nevoie de intervenții care presupun eliberarea unei cantități mari de aerosoli, veți fi programat la finalul zilei de lucru, spune vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Norina Forna, Colegiului Medicilor Stomatologi din România: "O simplă carie și nu numai - slefiurea unor dinți, recomandăm folosirea unui dispozitiv numit diga, care se fixează în cavitatea orală și izolează zona. Adică izolați cu un plastic, diga aceea e un plastic. O membrană de plastic și atunci saliva în zona respectivă nu mai pătrunde și nu mai poate fi vector pentru transmiterea acestui virus".
Potrivit aceluiași document, detartrajul va fi făcut doar cu instrumente manuale. Este dureros, așa că va fi nevoie de anestezie.
În prima parte a programului de lucru, în cabinete pot fi efectuate, de pildă, extracții simple, tratamente de canal și fixarea aparatelor dentare.
Norina Forna, Colegiului Medicilor Stomatologi din România: "Acest document este perfectibil, poate fi modificat complet sau chiar schimbat odată cu schimbarea statisticilor epidemiologice din România. Se află pe site-ul Colegiului Național al Medicilor Stomatologi."
Documentul, care poate fi modificat, trebuie aprobat de Ministerul Sănătății până în 15 mai.
Beatrice Pop, medic stomatolog: "După cum arată regulile vom avem nevoie de aceste combinezoane pe care să le schimbăm după fiecare pacient, ochelari, vizier, mască FFP2 sau mască FPP3 și vom arăta ca niște extratereștri. În curând va veni vara. Sigur veți folosi un aparat de aer condiționat. Ce înseamnă pentru un cabinet stomatologic? Înseamnă că va trebui să adăugăm filtre speciale hepa sau filtre speciale UVC".
Aceste filtre nu apar însă în recomandările Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Deși aparatele de aer contitionat, fără filtre performanțe, pot recirculă coronavirusurile.
Până pe 15 mai, perioada în care stomatologii asigură doar urgențele, cabinetele sunt obligate să dezinfecteze încăperile cu un nebulizator după fiecare pacient. Odată ridicată starea de urgență, singura recomandare făcută este ca geamul să fie lăsat larg deschis 20 de minute.
În timpul intervențiilor stomatologice, cantitatea de aerosoli eliberată poate fi redusă prin folosirea laserului dentar. Dar puține cabinete au acest aparat.
Beatrice Pop, medic stomatolog: "E mai ușor cu laser acum? Din punctul meu de vedere, laserul reprezintă un avantaj. Putem să folosim mai puțină apă decât am folosit în cazul turbinei, în cazul frezei. Omoară bacteriile. Nu știm încă dacă lungimea de undă folosită în stomatologie poate distruge și virusul SARS-COV-2."
O altă propunere pentru siguranța pacienților ar fi ca toți să fie testați înainte de intervenții. Apoi, după primirea rezultatului, să le fie executate cât mai multe lucrări stomatologice într-o zi. Testarea prespune însă alte costuri, suportate tot de bolnavi. Iar noile reguli din cabinete oricum ar putea veni cu o scumpire a tratamentelor la care apelează oamenii.
Sursa: Pro TV
Etichete: dentist, medic stomatolog, Măsuri de protecție, carii,
Dată publicare:
08-05-2020 08:49