Cum vă puteți cumpăra până la şase ani de vechime în muncă. Termenul limită este 1 septembrie 2023
Până la 1 septembrie 2023 vă puteți cumpăra vechime în muncă, dacă vă lipsesc ani din stagiul de cotizare sau pur și simplu vreți să vă asiguraţi mai mulți bani la bătrânețe.
Președintele României a promulgat legea care prevede prelungirea acestei facilități cu încă doi ani, pentru că au fost multe cereri. Până acum, peste 7.000 de oameni și-au cumpărat vechime în muncă.
Puteţi cumpăra, retroactiv, până la şase ani de vechime în muncă.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Daniel Baciu, președintele casei de pensii: „Persoanele care îndeplinesc condiţiile de deschidere a unui drept de pensie şi mă refer la pensia de limită de vârstă au posibilitatea să-şi completeze stagiul de cotizare, respectiv cel minim sau complet, această posibilitate s-a prelungit până inclusiv în luna august 2023. Pentru asigurarea minimă, la salariul minim, o persoană trebuie să achite 572 de lei pe lună, care înseamnă contribuţia de asigurări sociale pe o lună aferentă salariului minim pe economie.”
Aşadar, pot cumpăra vechime în muncă cei care au ajuns la vârsta pensionarii ori sunt cu cel mult 5 ani înainte de a ieşi din activitate şi constată că au goluri în stagiul de cotizare - pentru că, de pildă, au lucrat în străinătate la negru, au uitat sau nu au putut să-şi achite contribuţiile la pensie.
Pot apela la această variantă şi cei care vor să-şi asigure o pensie mai mare, deci să aibă mai mulţi ani vechime, pe lângă stagiul complet de 35 de ani sau cel minim de 15 ani.
Trebuie întâi să depuneţi o cerere la Casa de Pensii de care aparțineți, împreună cu o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere în care menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.
La Casa de Pensii vi se calculează cât costă această perioadă în plus la vechime, iar plata o faceți într-o singură tranșă sau în rate lunare, în contul Casei de Pensii.
Anul acesta, de pildă, veți plăti cel puțin 6.900 de lei pentru un an în plus la pensie, dar când încheiaţi contractul cu Casa de Pensii, puteţi să faceţi pe ce sumă doriţi dvs., nu exista un plafon.
Până acum, 7.300 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pentru care au plătit 90 de milioane de lei.