Cum va arăta gardul pe care bulgarii îl construiesc la graniţa cu România, de teama pestei porcine
Ministrul Agriculturii a intrat în vizorul Consiliului pentru Combaterea Discriminării, după ce a comparat incinerarea porcilor bolnavi de pestă porcină cu masacrarea evreilor la Auschwitz. Între timp, pesta s-a extins în 7 judeţe.
Exprimarea nepotrivită prin care Petre Daea a comparat incinerarea porcilor cu Holocaustul i-a adus ministrului Agriculturii atacuri dure din partea opoziţiei. Mai mult, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat. Ministrul şi-a cerut scuze.
Şi Liviu Dragnea i-a atras atenţia ministrului că a făcut o gafă şi l-a sfătuit să aibă mai mare grijă cum îşi alege cuvintele.
Dincolo de acest scandal, pesta porcină s-a extins deja în 7 judeţe în care au fost confirmate 440 de focare, în special în gospodăriile oamenilor. Fermierii sunt îngrijoraţi şi acuză autorităţile că au chemat pentru instruire toţi şefii de la direcţiile sanitar veterinare, în zonele contaminate din Tulcea, iar acum ar exista riscul să transmită mai departe, chiar ei, virusul pestei porcine.
"Au fost acolo toţi directorii de DSV-uri să vadă. Ce să vadă? O crimă oribilă. nu trebuia să vadă în viu pentru că mai pot să ducă câţiva dintre ei boala şi în alte părţi. O mare prostie a făcut ANSV-ul ducând toţi directorii în focare”; spune un fermier.
În Giurgiu, a fost instaurat cod roşu de alertă, pentru că există riscul să apară şi aici focare, după ce au fost confirmate câteva cazuri în judeţele apropiate . De teamă să nu ajungă şi în Bulgaria, ministrul Agriculturii din ţară vecina vrea să ridice un gard care să împiedice mistreţii să ducă pesta porcină la ei.
"Sper că gardul nu va fi foarte scump. Cred că 150 de mii de euro ar trebui să fie de ajuns pentru distanţa pe care vrem să construim”, spune ministrul Rumen Porojanov.
Gardul pe care şi-l doresc vecinii ar urma să se întindă pe o distanţă de 133 de kilometri, pe partea terestră, între localităţile Silistra şi Durankulak. Iar construcţia va fi făcută din patru rânduri de sârmă ghimpată.
"Eu unul cred că e ceva imposibil. Ca să faci un gard numai pot aşa ceva şi nu se ştie cât de bun ar fi. Nu numai mistreţul devine vector, poate fi şi o pasăre sălbatică sau orice animal sălbatic care a intract în contact cu un animal infectat", spune un specialist român de la DSV.
Ministerul Agriculturii promite că cei afectaţi de pesta porcină vor fi despăgubiţi.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale, romania, Bulgaria, Petre Daea, boala, porci, pesta porcina, gard, DSV,
Dată publicare:
26-07-2018 19:15