Măsuri împotriva pestei porcine africane. Mii de animale incinerate și gard la graniță

25-07-2018 18:54


Autorităţile din estul ţării sunt în alertă din cauza pestei porcine africane.

Primele focare au apărut în Deltă, însă virusul s-a răspândit iar acum sunt probleme în Brăila şi Ialomiţa. În tot acest timp, vecinii bulgari au anunţat că vor construi un gard de sârmă ghimpată la granița cu România pentru a se pune la adăpost, astfel încât mistreţii bolnavi de la noi să nu ajungă şi la sud de Dunăre.

În Insula Mare a Brăilei, toate vehiculele care trec pe la punctul de traversare cu bacul sunt dezinfectate de oamenii de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Deja pesta porcină africană a pătruns în mai multe localităţi, iar virusul s-a răspândit astfel încât zilnic sunt sacrificaţi sute de porci bolnavi.

Gicu Drăgan, director DSV Brăila: "Au fost eutanasiate şi ucise 3014 capete de porci. Acordăm o atenţie deosebită localităţilor şi în jurul fermelor comerciale de exploataţii de porcine." 

Pesta porcină nu se poate trata. Nu există vaccin pentru acest virus. Odată infectaţi porcii mor în scurt timp. Din fericire boala nu se transmite la om însă pierderile de natură economică sunt foarte mari. În Tulcea, deja doi mari crescători şi procesatori şi-au suspendat activitatea iar mii de animale vor fi incinerate. Principalii purtători ai acestui virus sunt porcii mistreţi.

Bărbat: "La noi în zonă sunt foarte mulţi mistreţi care bineînţeles vin şi din Dobrogea, comunele adiacente, acestor state..."

Un caz de pesta porcină africană a fost depistat miercuri şi în judeţul Sălaj, la doi porci sălbatici găsiţi morţi într-o pădure. De groază că boala va ajunge şi la ei, vecinii bulgari au hotărât să construiască un gard de sârmă ghimpată lung de 133 de km. Spera să oprească astfel migraţia mistreţilor.

Dr. Alexandra Miteva reprez Agenţia Bulgară pt Siguranţa Alimentelor: "Pentru a preveni intrarea virusului în Bulgaria, ar trebui să instituim mai multe măsuri de control la graniţă, să prevenim intrarea porcilor în ţară şi să menţinem în siguranţă la fermele de porci. În toate fermele de porci se efectuează inspecţii ale autorităţilor veterinare."

Situaţia din România este cunoscută la nivelul Comisiei Europene şi Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor iar o anchetă epidemiologica este în desfăşurare.

Ministrul Agriculturii de la Bucureşti a declarat că a făcut toate demersurile pentru a primi sprijinul Uniunii Europene astfel încât fermierii noştri să fie despăgubiţi.

VIDEO PROTVPLUS.RO