Planul autoritatilor pentru ca zapezile anuntate sa nu mai surprinda Romania. Soferii prinsi pe picior gresit, amendati
Peste 3.000 de pompieri cu 100 de autospeciale de transport, tractare sau preluare victime multiple vor sprijini oamenii surprinsi in situatii dificile.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca a pregatit alte 18 echipaje din toata tara sa vina in ajutorul judetelor afectate.
Societatile de salubritate care au contracte de deszapezire cu primariile s-au pregatit sa actioneze de joi noapte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter: Ce va incurca cel mai tare la deszapezire?
Angajat salubrizare: Ca parcheaza oamenii aiurea si nu putem intra pe strazi.
In Bucuresti, primarul general Gabriela Firea a inspectat pregatirile la o firma de deszapezire.
Gabriela Firea: "Ca noutate, anul acesta vom face linie verde la care oamenii pot sa sune gratuit daca sunt probleme."
Reprezentantii firmelor de deszapezire sustin ca utilajele si depozitele cu materiale antiderapante sunt pregatite.
Sorin Velicu, director Romprest: "Uneori misiunea este ingreunata de aglomeratia din trafic."
Gabriela Firea: "Sunt prevazute si sanctiuni pentru cine nu isi face bine treaba. Dar eu am incredere, speranta moare ultima."
In planul de masuri conceput la nivelul Capitalei au fost incluse si Serviciul de Ambulanta, alaturi de directiile de asistenta sociala.
Si politistii sunt in alerta. Peste 6.000 de agenti vor supraveghea traficul si ii vor controla pe soferi, daca au cauciucuri de iarna. Cei care fac imprudenta sa plece cu masina neechipata platesc amenzi uriase - Intre 1.125 lei si 2.500 de lei.
Pe langa anvelope de vreme rea, iata cum trebuie sa-si pregateasca masina.
"Avem un client care vrea sa plece din localitate si, pe fondul inrautatirii vremii, vrea sa-i verificam masina din punct de vedere al sigurantei: ii verificam punctul de inghet al antigelului, capacitatea bateriei, luminile, anvelopele de iarna", ne explica angajatul unui service.
Cine a invatat ceva din greselile din anii trecuti sau a ramas inzapezit in vreun camp, a mers joi la service-urile auto, pentru verificari speciale.
Pentru masinile obisnuite, anvelopele de iarna costa intre 200 - 500 lei bucata. Iar pentru cele mari, cum sunt SUV-urile, un set de patru anvelope poate ajunge chiar la 4000 de lei. Este bine sa aveti in portbagaj o lopata si lanturi antiderapante, care costa in total 80 - 130 lei. Antigel de rezerva, un spray pentru dezghetat broastele de la portiere si unul pentru parbriz - inca 40 de lei.
Foarte important, recomanda specialistii, trebuie sa verificati si durata de viata a bateriei, sistemul de lumini si semnalizare al masinii.