Cum sa rezistam la frigul si zapada care vor lovi Romania. Sfaturi extrem de utile de la salvamontisti si medici
Vacanta la munte se va incheia cu cateva zile de iarna aspra: temperaturi de pana la minus 20 de grade Celsius si ninsoare viscolita.
In aceste conditii, multi turisti imbracati cu blugi si geci de oras o sa aiba de suferit.
Salvamontistii ne avertizeaza sa purtam echipament corespunzator si ne invata cateva trucuri folositoare, astfel incat sa ne putem bucura de partii si in conditii vitrege.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Oricat de confortabili si rezistenti la vant ni se par, blugii se fac tari ca tabla si nu tin de cald la munte. Trebuie inlocuiti cu pantaloni de schi. La fel, tricoul de bumbac purtat pe piele poate fi placut in conditii normale, dar tine rece si pastreaza umezeala, in caz ca faceti miscare si transpirati.
Tuica si vinul fiert incalzesc doar daca o spunem in gluma. De fapt, consumul de alcool duce la ingustarea vaselor de sange si deci, de aici, ni se pot trage degeraturile. Si nu in ultimul rand, fularul purtat peste gura nu ne protejeaza deloc, ci doar ne ingreuneaza respiratia.
In Poiana Brasov si in statiunile de la munte, larma vesela nu a incetat, desi nori negri apasa pe crestele muntilor. Schiorii par destul de bine echipati, in schimb turistii veniti doar cu sania, sau la plimbare, poarta haine de strada si au deja un zambet crispat.
Chiar si cei bine imbracati, uita ca iarna, cea mai mare parte din caldura corpului se pierde prin extremitati. Deci capul si mainile trebuie neaparat protejate.
Salvatorii montani, experti in materie de echipament, ne sfatuiesc ce sa purtam:
Catalin Petrescu, salvamontist: "Trebuie sa aiba cateva straturi de baza, sa ii protejeze de vant, de frig si de umezeala. Totodata, in momentul in care fac efort pot sa renunte la o parte din haine pentru a nu transpira, ulterior sa inghete."
Frigul deshidrateaza la fel de tare ca si caldura, deci nu uitati sa consumati lichide - ceaiuri si supe, nu alcool!
Adriana Palaghia, medic ambulanta: "Sa consume lichide calde cat mai multe, peste 2 litri pe zi, sa evite expunerea indelungata la frig, sa evite consumul de bauturi alcoolice."
In magazinele specializate au aparut haine moderne, cu ajutorul carora putem rezista linistiti la minus 20 de grade Celsius.
Lana este folosita acum si la fabricarea lenjeriei.
Cele mai calduroase sunt gecile cu umplutura de puf de rata sau de gasca, insa nu rezista atat de bine la umezeala.
In schimb, au aparut captuseli din fibre speciale, care ating aproape aceeasi performanta in materie de izolare.
Sursa: Pro TV
Etichete: haine, ninsoare, iarna, viscol, zapada, ger, inghet,
Dată publicare:
05-01-2017 17:09