Cum se explică încrederea crescută a românilor în Parlamentul European. Rezultatele surprinzătoare ale unui eurobarometru
Războiul din Ucraina, izbucnit după perioada de pandemie, i-a determinat pe europeni, inclusiv pe români, să aibă mai multă încredere în instituțiile de la Bruxelles. Acestea sunt datele unui eurobarometru realizat în toate statele membre.
Potrivit cifrelor culese în sondajele de opinie, trei sferturi dintre români spun că vor merge să voteze la alegerile europarlamentare, deși nu sunt la fel de optimiști atunci când sunt întrebați dacă țara a profitat îndeajuns, de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană.
Un sondaj de opinie realizat de Parlamentul European în toate statele membre arată că alegerile din iunie pentru legislativul de la Bruxelles îi interesează pe cetățenii Uniunii mult mai mult decât acum cinci ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Această atitudine ar trebui să se reflecte în prezența la urne, deoarece 53% dintre cei intervievați spun că este foarte important votul din 9 iunie. De altfel, 71% dintre europeni ar merge să voteze dacă duminica viitoare ar fi alegeri.
În România, procentul celor care, declarativ spun că vor merge să voteze, este chiar mai mare mare. Aproape trei sferturi dintre români afirmă că se vor prezenta la urne, în condițiile în care, la ultimele alegeri europarlamentare prezența a fost de puțin peste 51%.
Spre deosebire de parlamentarii români, cei de la Bruxelles sunt bine văzuți, inclusiv de români. Mai mult, europenii din toate statele, cu excepția Cehiei, ar vrea ca instituțiile europene să aibă un rol mai important.
Potrivit datelor, percepția oamenilor despre instituțiile europene nu era atât de bună înainte de pandemie și de izbucnirea războiului din Ucraina. Chiar dacă au o părere bună despre Europa, românii nu consideră că țara noastră ar fi profitat de pe urma apartenenței la Uniune.
Sociologii au pus deseori interesul oamenilor pentru instituțiile europene pe seama avântului pe care îl iau partidele extremiste. Se întâmplă la nivelul întregii Europe, dar și la noi. O altă explicație pentru susținerea de care se bucură UE este aceea că războiul din Ucraina și teama că ar putea să escalada acest conflict îi face pe oameni să își pună încrederea în deciziile oficialilor de la Bruxelles.
Sursa: Pro TV
Etichete: incredere, parlamentul european, sondaj, eurobarometru,
Dată publicare:
17-04-2024 20:01