Cum se acordă ziua liberă pentru însoțirea copilului la vaccinarea anti-Covid-19

Ultima actualizare: 25-01-2022 08:52
Vaccinare copii
Shutterstock

Vaccinarea copiilor cu vârste între cinci și 11 ani începe miercuri, 26 ianuarie.

Cei mici vor primi scutire pentru fiecare zi a administrării serului dacă se vor imuniza în timpul săptămânii. Iată cum se acordă ziua liberă pentru părinții care vor să-i însoțească.

Copiii cu vârste între cinci și 18 ani vor putea fi însoțiți de părinți la vaccinare, aceștia primind de la angajator o zi liberă plătită. Prevederile se regăsesc în Legea 221/2021, în vigoare din 29 iulie 2021, potrivit avocatnet.ro.

Legea prevede că atunci când se vaccinează, salariații pot primi un liber plătit de la angajator, fără ca cel din urmă să îi poată refuza, iar liberul nu trebuie să coincidă cu ziua în care se vaccinează.

Iar în situația în care copilul este cel vaccinat, doar un părinte va putea să beneficieze de o zi liberă plătită, strict pentru ziua în care are loc imunizarea. De asemenea, se vor acorda libere pentru oricâte vaccinări anti-Covid-19 vor fi administrate copilului.

Ziua liberă se acordă pe baza adeverinței de vaccinare a copilului și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea copilului cu vârsta sub 18 ani sau a tânărului cu dizabilități de până în 26 de ani.

Zilele libere pentru vaccinare, indiferent că sunt luate pentru sine sau pentru însoțirea copilului, nu afectează numărul de zile de concediu.

Primele doze de vaccin pentru copii sosesc marți în România

 

114.000 de doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech şi care sunt destinate vaccinării copiilor între 5 şi 11 ani ajung, marţi, în România.

Reamintim că programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, arată CNCAV.

Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Începând cu data de 13 ianuarie, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, iar până pe 24 ianuarie, ora 8,00, au fost înregistrate 3.355 astfel de solicitări.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO