Cum să te ferești de rechini și alți prădători. Sfaturi pentru românii care merg în vacanțe exotice
Moartea Roxanei Donisan, românca ucisă de un rechin în timp ce se afla în vacanță în Hurghada, atrage atenția asupra riscurilor la care se expun turiștii pasionați de sporturile subacvatice.
Mulți români aleg ca destinație de vacanță stațiunile din Egipt, la Marea Roșie, unde trăiesc nu mai puțin de 40 de specii de rechin, unele dintre ele periculoase.
De altfel, specii care atacă omul au fost semnalate și în Marea Mediterană, unde însă au avut loc mult mai puține atacuri.
De ce atacă rechinii oameni
Experții în viața marină spun că, indiferent de specie, rechinul este cel mai periculos atunci când caută hrană. În multe locuri din lume în care se fac scufundări, rechinii sunt atrași cu momeli, pentru ca turiștii, aflați în cuști din oțel sub apă, să-i poată fotografia.
Problema e că, tocmai din acest motiv, prădătorii se obișnuiesc cu prezența omului, iar în sezonul estival se apropie de țărm, unde atacă.
Sfaturi utile pentru a evita atacul rechinilor
Andrei Știrb este scafandru profesionist, cu multe scufundări la activ. El spune că rechinii devin agresivi dacă gesticulăm prea mult, sau facem mișcări bruște în apă.
Andrei Știrb:,,Sunt animale care atacă dacă le provoci, dacă le enervezi, dacă ai ceva cu ele, dacă le bagi prea mult în seamă. Dacă le ignori, nu îți fac nimic. (...) Ce le-ar putea enerva? Modul în care dăm din mâini, felul în care înotăm. Mâinile le ținem ori pe lângă corp, ori în față, dar nu dăm din mâini”.
Pe de altă parte, rechinii au un miros extrem de dezvoltat, așa că experții în viața marină ne sfătuiesc să nu intrăm în apă dacă avem o zgârietură, oricât de mică, pe corp. Un strop de sânge riscă să atragă rechinii, chiar și de la câteva sute de metri.
Bijuteriile și costumele de baie în culori stridente atrag de asemenea atenția prădătorilor marini.
Ce să faci când vezi un rechin, în timpul scufundării
Cei care fac scufundări în larg au mai multe șanse să întâlnească un rechin, dar și să evite o tragedie. Faptul că se află sub apă le oferă un avantaj față de cei care fac baie la țărm, care nu văd ce se află sub apă.
Adrian Bîlbă, biolog: “Trebuie tot timpul să ai contact vizual ventral (...) Tot timpul când înotăm să ne uităm în jos. Înotul cu capul afară e nesigur, nu știi ce e sub tine. Dacă ești într-o zonă cu rechini este bine să ai un instrument la tine, un băț, ceva cu care să îl îndepartezi”.
Care sunt cele mai sigure zone pentru scufundări
Cele mai sigure zone pentru scufundări sunt Marea Marmara, Marea Egee și Mediterana. Chiar dacă și aici trăiesc rechini periculoși, numărul atacurilor înregistrate este foarte redus.
Ultimul incident mortal a avut loc în urmă cu mai bine de 30 de ani, în largul coastei Italiei. Victimă a fost un scafandru în vârstă de 47 de ani, care a fost atacat mortal de un rechin alb uriaș.
Ultimul atac de rechin a avut loc în 2008, în Croația, doar că de această dată victima, un pescar, a reușit să scape cu viață.