Vacanta incheiata dureros pentru 44 de turisti aflati la munte. Situatiile cu care s-au confruntat echipajele de salvare
Vacanta de iarna petrecuta la munte s-a sfarsit brusc si dureros pentru multi dintre turisti. Cazaturile, loviturile si fracturile se tin lant pe partii, iar echipajele de salvare lucreaza la foc continuu.
Numai in primele doua zile ale anului s-au inregistrat in judetul Brasov 44 de astfel de interventii. Puteau fi evitate, spun administratorii partiilor, daca turistii erau bine echipati si daca si-ar fi evaluat mai bine calitatile de sportivi.
O clipa de neatentie a facut ca o fetita de 13 ani, din Republica Moldova, sa piarda controlul schiurilor si sa se izbeasca de un stalp pe partia Bradul din Poiana Brasov.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Martor: "Am vazut-o cand a alunecat si a dat cu capul. M-am speriat foarte tare."
Desi abia incepuse ziua, echipajele SMURD erau deja la a doua interventie de acest fel. In primul caz, un baiat de 15 ani cazuse cu placa pe cea mai dificila partie din Poiana Brasov.
Paramedic ISU Brasov: "Am preluat o persoana de 15 ani, un copil de 15 ani, de la colegii de la salvamont, cu un traumatism cranian si cu o suspiciune de fractura membru superior drept, adus constient."
Ca sa poata interveni cat mai repede, ISU a detasat echipaje speciale in zonele cele mai aglomerate din Poiana Brasov, Predeal si Bran.
Ciprian Sfreja, purtatorul de cuvant ISU Brasov: "Echipajele functioneaza acolo 24 de ore din 24 pentru a face fata cerintelor si a putea interveni intr-un timp cat mai scurt acolo unde este cazul."
Exista reguli clare care, daca ar fi respectate, ar reduce cu mult numarul accidentelor de pe partie. In primul rand e vorba de echipamentul de protectie: casca nu trebuie sa lipseasca nimanui pe partie.
Emil Farcasan, instructor de schi: "Cel mai important este ca nimeni sa nu se dea in zone de nivel foarte inalt, sa fim atenti in jur pentru ca daca avem grija de noi avem si de ceilalti."
Cele mai periculoase locuri sunt derdelusurile neamenajate unde unii se dau cu saniutele exact pe acolo pe unde altii se plimba.