Cum să ne apărăm de tigrul platanului. Este activ în timpul zilei, la peste 30 de grade
Căldura excesivă din ultima perioadă a adus cu ea şi o invazie de insecte, între care şi ploşniţele dantelate numite şi tigrii de platan.
Sunt de mici dimensiuni şi pot pătrunde cu uşurinţă în locuinţe prin plasele de protecţie. Neplăcut este că se lipesc de piele şi provoacă iritaţii puternice. În Cluj-Napoca, de pildă, la orice plimbare în miez de zi prin parcuri sau pe marile bulevarde oamenii sunt şicanaţi de aceste ploşniţe. Specialiştii spun că această insectă nu are un duşman natural, însă nici substanţele folosite de autorităţi nu le pot combate.
Tigrul platanului este originar din America de Nord, iar la noi în ţară a apărut prin 2010. Este activ doar în timpul zilei, la temperaturi de peste 30 de grade.
Adrian Ruicănescu, Cercetător: ''Există două specii ambele se găsesc în Cluj începând cu acest an. Cumva ne-am așteptat să apară căldura şi faptul că se adaptează. După această explozie vor începe să se regleze, trebuie să ne obişnuim, un an sau doi''.
Insecta face parte din familia ploşniţelor şi i se mai spune tigrul platanului pentru că se hrăneşte cu seva din frunzele acestor copaci. În ultimii ani s-a adaptat, spun specialiştii, iar în această perioadă călduroasă copacii sunt plini de larve.
Crișan Alexandru, Biolog: ''Schimbările climatice, mai ales legate de temperatură. Temperatura ridicată care permite mai multe generaţii pe an. Şi sigur de la o generaţie la alta ele se tot înmulţesc au hrana destulă şi atunci se înmulţesc exploziv”.
La o simplă plimbare prin parc insectele se aşează cu uşurinţă pe haine şi chiar pe piele.
Mai mult decât atât, în căutare de hrană, insecta provoacă o înţepătură în urma căreia apare o pată roşie.
Bărbat: ”M-au pișcat de mai multe ori, într-o zi stăteam în maşină cu geamul lăsat şi m-am umplut tot”.
Andreea Boca, medic dermatolog: ”Nu transmit boli, nu ne mușcă cu scopul de a se hrăni cu pielea noastră, ele muscă crezând că pielea noatră este platanul singurul disconfort este inflamția din zona respective, dacă se inflamează puţin, putem folosi o compresă rece. Dacă inflamaţia este una puternică putem folosi cortizonice şi antihistaminice”.
Ca să nu ajungeţi în această situaţie purtaţi haine lungi şi evitaţi parfumurile puternice.