Cum s-au imbogatit zeci de primari din subventii ilegale de la UE. Bani incasati pe animale moarte de ani de zile
FILIERA VERDE, partea I. Sa stai - sa nu faci nimic, dar sa-ti intre bani in cont. Ani intregi, primari, consilieri locali si functionari corupti au facut exact asta, incasand pe nedrept subventii pe pasunile Romaniei.
Cu 4,9 milioane de hectare de pasuni, Romania se poate considera o tara bogata. Iarba grasa e valoroasa. Si cum in alte tari, mai dezvoltate, pasunile au cam disparut, din cauza ca si agricultura si zootehnia se industrializeaza, expertii Uniunii Europene s-au gandit sa protejeze peisajul si biodiversitatea colinelor inierbate, cu bani gratis, adica subventii la hectar. Cine are pasune primeste intre 177 si 640 de euro pe fiecare hectar, pe an, in functie de cat de valoros e terenul, ce fluturi sau pasari rare adaposteste si cat de traditional e ingrijita pajistea.
Din 2007 incoace, In fiecare an, Uniunea Europena a pus la bataie cel putin cate 177 de euro pe hectar - subventia de baza. Ori aproape 5 milioane de hectare…. un intreg miliard de euro numai pentru pasuni si fanete romanesti. Bani, nu gluma,
Cum banul e ochiul dracului, iar primarii si consilierii alesi sunt si ei oameni, n-au putut rezista ispitei.
DNA a trimis pana acum in judecata peste 80 de persoane: primari, consilieri si functionari corupti, care in loc sa ajute taranii sa primeasca subventia pe pasune, au furat-o de sub nasul lor. Au transformat neveste si prieteni in fermieri fictivi.
Luate separat, furturile din banii pe pasuni par hotii minore, nesemnificative, dar in ansamblu, gaura financiara e o mare necunoscuta. Pana la incheierea judecatii, prezumptia de nevinovatie e valabila pentru toata lumea. Apoi, Justitia poate recupera doar banii incasati necuvenit. Dar impactul social al acestor furtisaguri e urias: oamenii isi vand animalele, fiindca nu mai au unde sa le trimita la pasunat. Alte animel sunt sacrificate si se incaseaza bani pe ele doar pe baza crotalului.
Oamenii de la sat, in loc sa se dezvolte datorita subventiei, saracesc pe zi ce trece. Primarii si consilierii de la sate au devenit experti in organizarea unor licitatii atat de stufoase, incat omul de rand nu are nicio sansa sa castige. Si in Moldova si in Muntenia si in Transilvania, taranii se plang ca furtul de subventii pe pasuni a devenit sport national. Cu victime colaterale, fermele mici si medii.
Procurorii acuza functionarii si alesii ca au format caste, au pastrat bine secretul acordarii subventiei si au inventat moduri de fraudare care mai de care mai ingenioase.