Cum a apărut farsa cu tabloul lui Pablo Picasso. Polițiștii, obligați să continue ancheta


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 19 Noiembrie 2018 19:29
Categorie: Stiri actuale

După jaful secolului în artă, a apărut şi o farsă pe măsură. Lucrarea găsită sâmbătă, la Tulcea, despre care se bănuia că ar fi "Cap de Arlechin", de Pablo Picasso, este un fals.

Mai mult decât atât, povestea descoperirii este doar o strategie pusă la cale de doi regizori belgieni, care au vrut astfel să promoveze o piesă de teatru despre un celebru falsificator de artă. Cea care a găsit pictura, scriitoarea Mira Feticu, a fost anunţată, în cele din urmă, că totul a fost o înscenare.

Presa internaţională a vuit două zile după descoperirea de senzaţie făcută în România. Jurnaliştii au relatat pe larg despre găsirea într-o localitate din judeţul Tulcea a lucrării ”Tête d'Arlequin", de Pablo Picasso. Tabloul a fost furat în octombrie 2012, dintr-un muzeu olandez.

Şi totuşi, scriitoarea Mira Feticu, cea care a primit un pont anonim şi a ajutat la descoperirea picturii, a fost informată printr-un email dat de doi regizori străini că totul a fost doar o farsă.

Mira Feticu, scriitor: "Scria că am fi parte dintr-un proiect de artă a doi artişti belgieni şi că nu a fost intenţia lor să ne pună pe drumuri, ceea ce mi se pare hilar, pentru că dacă scrii într-o scrisoare ca e ceva îngropat sub un pom, te duci să verifici. Se pare că diseară ne vom întâlni cu purtătorul lor de cuvânt sau cu ei, nu ştim încă."

Cei care ar fi semnat emailul primit de românca sunt, se pare, regizorii unui spectacol de teatru ce a avut premiera pe 15 noiembrie la Anvers, în Belgia. Piesa de teatru vorbeşte despre viaţa celui mai mare falsificator de opere de artă din Olanda şi transmite ideea ca falsuri realizate de acesta sunt încă prezente în muzee din întreaga lume.

De altfel, pe pagina de facebook a trupei de teatru a fost postat un comunicat legat de cele întâmplate în România:

"O parte din acest spectacol a fost pregătită în secret în ultimele luni şi a presupus găsirea lucrării "Cap de Arlechin" a lui Picasso”.

"Sunt dezamăgită, pentru că sunt şi româncă şi aş fi vrut să o găsim să o dăm înapoi. E ca şi cum s-a deschis o rană degeaba, adică eu aşa o văd. S-a deschis din nou o rană, rană ce s-a întâmplat acum 6 ani, nu era nevoie", a spus Mira Feticu.

Mira nu este însă singura persoană care a primit scrisoarea anonimă cu instrucţiunile care duceau la descoperirea tabloului.

Alte 5 scrisori ar fi fost expediate: două în Olanda şi 3 în România. Scriitoarea nu a fost însă aleasă întâmplător. Ea a scris un roman inspirat din ''Jaful Secolului'', cum a numit presa furtul celor 7 opere de artă de la muzeul Kunsthal din Olanda. 

Patru romani au dispărut în 2012 cu pânze semnate de Matisse, Gauguin, Monet sau Picasso. Culmea este că niciuna nu era protejată cu un sistem de alarmare.

Condamnaţi în 2014 la închisoare între 2 şi 6 ani, dar şi la plata a 18 milioane de euro despăgubiri, cei patru hoţi ar fi declarat că au adus picturile în România şi după o tentativă eşuată de a le vinde le-ar fi ars.

Chiar dacă vorbim, se pare, de o mare farsă, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, nu pot să claseze cazul. Ei sunt obligaţi să trimită pictura la un expert care să ateste că e doar un fals. Apoi procurorii vor stabili dacă îi trag la răspundere pe cei care au plănuit farsa pentru inducerea în eroare a organelor judiciare.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

„Jaful Secolului”: cat de mult s-a degradat opera lui Picasso, dupa ce a stat 5 ani îngropata in Tulcea
„Jaful Secolului”: cat de mult s-a degradat opera lui Picasso, dupa ce a stat 5 ani îngropata in Tulcea
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Preda, Clanul Sportivilor
Război între interlopii din clanul Sportivilor şi Corduneni. Decizie a Tribunalului Iași
Dezastru pentru România, din cauza toamnei prea călduroase. 2 râuri au dispărut de pe hartă
"Bază naţională de porci", soluţia oficială la pestă. Ce riscă cei care au mai mult de 5 godaci
Tânăr mușcat de urs în Vrancea. Bărbatul a fost atacat la marginea unei păduri
Bărbatul care a căzut în piscina unui hotel în timpul nu ar fi fost inspector ANAF
Secţia pentru marii arşi inaugurată cu fast de Pintea la Iaşi e de fapt ÎNCHISĂ. Reacția Ministerului Sănătății
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca un TIR să ia foc, iar şoferul să zboare în Olt
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca un TIR să ia foc, iar şoferul să zboare în Olt
Şcoală din Buzău, reparată de vietnamezi şi indieni. "Pentru ei e o mină de aur"
Descoperire şocantă făcută de poliție în casa unui belgian stabilit în România
Alertă cu bombă pe Calea Victoriei, la o bancă. 2000 de angajați au fost evacuați
Un bărbat din Bistriţa a găsit o sabie veche de 2.000 de ani. Ce descoperire a făcut apoi
Fermierii maramureşeni preferă zilieri din Somalia sau Irak. "Ne înţelegem prin semne"