Cum a apărut farsa cu tabloul lui Pablo Picasso. Polițiștii, obligați să continue ancheta

×
Codul embed a fost copiat

După jaful secolului în artă, a apărut şi o farsă pe măsură. Lucrarea găsită sâmbătă, la Tulcea, despre care se bănuia că ar fi "Cap de Arlechin", de Pablo Picasso, este un fals.

Mai mult decât atât, povestea descoperirii este doar o strategie pusă la cale de doi regizori belgieni, care au vrut astfel să promoveze o piesă de teatru despre un celebru falsificator de artă. Cea care a găsit pictura, scriitoarea Mira Feticu, a fost anunţată, în cele din urmă, că totul a fost o înscenare.

Presa internaţională a vuit două zile după descoperirea de senzaţie făcută în România. Jurnaliştii au relatat pe larg despre găsirea într-o localitate din judeţul Tulcea a lucrării ”Tête d'Arlequin", de Pablo Picasso. Tabloul a fost furat în octombrie 2012, dintr-un muzeu olandez.

Şi totuşi, scriitoarea Mira Feticu, cea care a primit un pont anonim şi a ajutat la descoperirea picturii, a fost informată printr-un email dat de doi regizori străini că totul a fost doar o farsă.

Mira Feticu, scriitor: "Scria că am fi parte dintr-un proiect de artă a doi artişti belgieni şi că nu a fost intenţia lor să ne pună pe drumuri, ceea ce mi se pare hilar, pentru că dacă scrii într-o scrisoare ca e ceva îngropat sub un pom, te duci să verifici. Se pare că diseară ne vom întâlni cu purtătorul lor de cuvânt sau cu ei, nu ştim încă."

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Cei care ar fi semnat emailul primit de românca sunt, se pare, regizorii unui spectacol de teatru ce a avut premiera pe 15 noiembrie la Anvers, în Belgia. Piesa de teatru vorbeşte despre viaţa celui mai mare falsificator de opere de artă din Olanda şi transmite ideea ca falsuri realizate de acesta sunt încă prezente în muzee din întreaga lume.

De altfel, pe pagina de facebook a trupei de teatru a fost postat un comunicat legat de cele întâmplate în România:

"O parte din acest spectacol a fost pregătită în secret în ultimele luni şi a presupus găsirea lucrării "Cap de Arlechin" a lui Picasso”.

"Sunt dezamăgită, pentru că sunt şi româncă şi aş fi vrut să o găsim să o dăm înapoi. E ca şi cum s-a deschis o rană degeaba, adică eu aşa o văd. S-a deschis din nou o rană, rană ce s-a întâmplat acum 6 ani, nu era nevoie", a spus Mira Feticu.

Mira nu este însă singura persoană care a primit scrisoarea anonimă cu instrucţiunile care duceau la descoperirea tabloului.

Alte 5 scrisori ar fi fost expediate: două în Olanda şi 3 în România. Scriitoarea nu a fost însă aleasă întâmplător. Ea a scris un roman inspirat din ''Jaful Secolului'', cum a numit presa furtul celor 7 opere de artă de la muzeul Kunsthal din Olanda. 

Patru romani au dispărut în 2012 cu pânze semnate de Matisse, Gauguin, Monet sau Picasso. Culmea este că niciuna nu era protejată cu un sistem de alarmare.

Condamnaţi în 2014 la închisoare între 2 şi 6 ani, dar şi la plata a 18 milioane de euro despăgubiri, cei patru hoţi ar fi declarat că au adus picturile în România şi după o tentativă eşuată de a le vinde le-ar fi ars.

Chiar dacă vorbim, se pare, de o mare farsă, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, nu pot să claseze cazul. Ei sunt obligaţi să trimită pictura la un expert care să ateste că e doar un fals. Apoi procurorii vor stabili dacă îi trag la răspundere pe cei care au plănuit farsa pentru inducerea în eroare a organelor judiciare.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
„Jaful Secolului”: cat de mult s-a degradat opera lui Picasso, dupa ce a stat 5 ani îngropata in Tulcea
„Jaful Secolului”: cat de mult s-a degradat opera lui Picasso, dupa ce a stat 5 ani îngropata in Tulcea

”Jaful Secolului”, aşa cum a fost denumită spargerea dată de 4 români la un muzeu din Olanda, de unde au plecat cu 7 pânze de valoare, este urmat acum de surpriza secolului.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.