Cum s-a îmbogățit un polițist de la Rutieră din afaceri cu fonduri europene și contracte cu primării
DNA l-a trimis în judecată pe Niculae Pencea, la data faptelor subcomisar de poliţie în cadrul IPJ Giurgiu - Serviciul Rutier, el fiind acuzat că a folosit documente false pentru a obţine fonduri europene şi contracte cu primării din judeţul Giurgiu.
Potrivit unui comunicat al DNA, Niculae Marius Pencea este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată; efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată firma controlată de poliţist - SC Gabimar Trans SRL, un administrator al societăţii, precum şi o altă persoană, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
DNA susţine că, în perioada 2013 - martie 2019, poliţistul Niculae Marius Pencea ar fi controlat ca un adevărat administrator societatea SC Gabimar Trans SRL, înfiinţată pe numele mamei sale, şi ar fi efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ în sensul legii, incompatibile cu funcţia deţinută, respectiv cu statutul de ofiţer de poliţie, scrie Agerpres.
Concret, de la înfiinţarea SC Gabimar Trans SRL în mai 2013, poliţistul a întreprins, printre altele, următoarele activităţi pentru realizarea obiectului de activitate al firmei: negocierea, încheierea şi urmărirea contractelor de prestări servicii/închirieri utilaje; participarea în numele şi pe seama firmei în cadrul procedurilor de achiziţie publică derulate de autorităţi contractante de pe raza judeţului Giurgiu, îndeosebi a municipiului Giurgiu; reprezentarea societăţii comerciale în faţa Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
Ca urmare a acestei conduite, ofiţerul de poliţie ar fi obţinut, pentru sine şi pentru altul, sume de bani, bunuri, foloase necuvenite provenite din încasările şi dividendele societăţii (profitul total declarat obţinut pentru perioada 2013-2019 fiind de 601.629 de lei), cât şi alte foloase similare (decontarea din veniturile societăţii a combustibilului consumat pentru deplasările cu autoturismul personal).
În perioada iulie 2018 - februarie 2019, în contextul unui proiect finanţat din fonduri europene - "Diversificarea activităţii SC Gabimar Trans SRL prin achiziţia de utilaje", poliţistul şi administratorul de drept al SC Gabimar Trans SRL, beneficiind de ajutorul unui al treilea inculpat, ar fi depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia mai multe documente false şi inexacte, întocmite chiar de ei, în scopul asigurării îndeplinirii cerinţelor şi condiţiilor de eligibilitate.
Prin aceste demersuri, SC Gabimar Trans SRL ar fi obţinut pe nedrept 842.161 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.
În cauză, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 807.330 lei.
S-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi părţi sociale ce aparţin inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Giurgiu cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Sursa: Agerpres
Etichete: giurgiu, politist, fonduri europene, firma,
Dată publicare:
05-11-2020 11:01