Cum s-a desfășurat simularea unui contraatac în exercițiul Saber Guardian 23 „Scenariul exercițiului a fost recucerirea”
Opt sute de militari și optzeci de tancuri și blindate au participat ieri la tragerile cu muniție de război, în centrul de pregătire de la Smârdan.
Poligonul a fost teatrul unor operațiuni tactice ofensive în care militari din Italia, România și Republica Moldova au simulat recucerirea teritoriului ocupat de inamic.
În poligonul de la Smârdan au fost trase ultimele focuri ale exercițiului Saber Guardian 23.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
A fost simulată o ofensivă majoră, la care au participat 80 de tancuri, transportoare blindate și mașini de luptă a infanteriei. Iar de tras - s-a tras cu muniție de război.
Lt. col. Dan Nițu, comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată: „Am desfășurat o etapă cu trageri reale, integrând toate capabilitățile din cadrul brigăzii, astfel încât să dezvoltăm scenariul."
Gen. Gabriel Constantin Turculeț, Comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor" Focșani: „Scenariul exercițiului a fost recucerirea terenului deținut de către inamic // îmbinând focul și manevra mijloacelor din dotarea Brigăzii 282 Blindată și a țărilor aliate și partenere care au paricipat la exercițiu”
La exercițiul de la Smârdan au participat, alături de militari NATO din România și Italia, și soldați din Republica Moldova.
Lt. Col. Alessandro Nalin, com. Batalion infanterie, Italia: „A fost destul de ușor, poate pentru că acum folosim aceleași mijloace tehnice, tactici și proceduri. Mesajul NATO este același pe care l-a transmis de-a lungul anilor: este o alianță defensivă, a fost concepută pentru a ne apăra țările de orice amenințare."
Lt. Mihail Codiță, Brigada a 2-a Infanterie Mecanizată, Republica Moldova: „Misiunea noastră a fost să conducem cu focul subunităților de infanterie pe timpul desfășurării exercițiilor. Împreună cu colegii noștri din România, i-am sprijinit cu foc, atât plutonul de infanterie, cât și cu plutonul aruncătoare de bombe, calibrul 82 de milimetri."
Exercițiul de la Smârdan a reprezentat continuarea ofensivei simulate la începutul săptămânii în Ialomița. Militarii din trupele multinaționale au forțat atunci traversarea Dunării, iar exercițiul nu a fost lipsit de incidente.
La exercițiul Saber Guardian 23, care a început pe 29 mai, au participat 12 state NATO și 2 țări partenere. Au fost folosite nu mai puțin de 11 baze de instruire de pe teritoriul României și au fost implicați zece mii de militari, jumătate dintre ei fiind români.