Armata Romana trebuie sa arate miercuri ca isi poate apara spatiul aerian. Ce au facut vecinii bulgari la Saber Guardian
Cel mai mare exercitiu militar din ultimii 20 de ani din Europa s-a mutat la vecinii bulgari.
Saber Guardian a intrat astazi intr-o noua faza: dupa traversari de rauri si salvari de vieti omenesti soldatii din tarile de la Marea Neagra si-au testat astazi apararea anti-aeriana.
Primii care au inceput tragerile cu rachete au fost bulgarii si acelasi lucru il vor face miercuri si romanii. Soldatii au rachete pe tarmul bulgaresc al Marii Negre, impotriva unui inamic ipotetic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit scenariului, acesta a incercat sa cucereasca teritorii ale Romaniei, Bulgariei si Ucrainei. Americanii au fost conducatorii operatiunilor.
Maior Micah Shipe: "Ieri am tras cu patru rachete stinger si am nimerit 3 din patru tinte. Sunt niste rachete pe care noi nu le folosim in mod normal, asa ca pot spune ca a mers foarte bine."
Trupele aliate au ripostat si cu avioane de vantoare si elicoptere de atac. Atat Bulgaria cat si Romania au o mostenire comuna: armele sovietice. Ori nicio tara nu va vinde arme pe care cineva ar putea sa le foloseasca impotriva ei. Cu o exceptie: de exemplu rachetele care pot fi programate din fabrica sa nu loveasca tinte ale tarii care le-a facut si le-a vandut.
Mircea Gologan, directorul planificare strategica SMG: "In acest moment datorita existentei unui caz concret in care granitele unui stat au fost schimbate prin forta de catre alt stat, trebuie sa fim pregatiti sa raspundem oricarei amenintari."
Miercuri la Capu Midia, in poligonul de trageri va veni si randul armatei Romane sa demonstreze ca isi poate apara spatiul aerian.
NATO asigura apararea antiaeriana a Romaniei prin scutul de la Deveselu, unde au fost aduse deja trei baterii de rachete interceptoare. Mai trebuie investite insa sute de milioane de dolari in acest program de aparare, iar administratia Trump a dat emotii Romaniei spunand ca ar trebui amanata investitia de la Deveselu pentru ca sistemele folosite acolo nu au fost suficient testate. Programul a fost insa aprobat in ciuda obiectiunilor, iar bugetul pentagonului adoptat.